January 22, 2009

Huh Menyampah..

Dr mlm td aku dh menyampah sbenanye. Dr isnin aku dh ase mcm. Eeeee malasss nya nk balik kg. Mmg wiken ni aku takmo balik kg. Takmooooo..

Takdela. Skg ni aku mmg ari2 pn mcm single parent. Kdg2 je hubby interframe. Patu wiken pn die keje kadang2. Time yg die tak keje tu aku nk kene attend die penat la pening kepala la apala. Aku tak kesah kene buat suma tu. Sbb kadang2 die bwk aku gi jln2. Nak make up la time2 yg die takde tu. Bkn aku tak appreciate. Aku appreciate sgt. Alhamdulillah...

And aku tau la. Die keje tu bkn utk org lain. Utk aku n family kecik kami jgk. Die nk kejar OT ke. Nk penting kan karier ke. Utk kami sume dikemudian hari. Aku tau...

Tapi bila. Smpai nk mkn sama sehari sekali pn susah.

Smpai nk bincang pasal agenda membanteras tikus di rumah anda pn susah. Yela wiken die penat. Weekdays pn penat. Kul 11 mlm br balik umah. Mau nk kene lempang kalu aku ngade2 ajak die banteras tikus?

Smpai aku mls nk call dh tanya pukul brape nk balik.

Smpai tak beckp. Jmpe pg2 tgk muka 1 saat time die bgn smyg subuh. Salah cium tgn. Patu dh. Terbangun kul 1pg tgk die dh berselubung tdo sbelah aku. Pstu dh.

Pstu dh la pg2 aku gi keje sendiri skg. Dr bila tahun ntah (mcm la lama sgt.. ;p) janji nk brekpes same, nk dtg opis aku konon. Tak dtg2 gk. Yela yela. tau la die penat. Tp kire ni masuk point aku tensen jgk la kn. ;p...

Dlu2 ade gk stori mori psl cite2 kt tv. Tu pn takde dh.

Dlu2 ade gk diskas2 psl dpt gj nk spend ke mana. Nk buat apa. Nk baya apa. Skg takde dh.

Smpai kuar statement. Oh abg tak boleh teman gi check up sbb Liam cuti. Huwaaa. The idea about me going alone dh sedih dah OK!...

Patu tup2 nk ajak balik kg plak raya cina nih. Bkn pe. Br 2 mggu lepas balik. Kalu bole takyah la balik dlu. Bknnya aku nk save duit. Aku tak kesah la. Aku tau la die mampu. InsyaAllah. Lgpn kn die nk balas budi mak dia.

Tp aku piki. Aku nk bermalas-malasan kt umah la klau bole cuti lama. Nk settle bj Firdaus lama2. Mana elok lg mana tak. Nk stage kn dia. Mana yg bb boleh pakai. Mana yg kene simpan dlu. Patu nk settle bj aku jgk. Mana yg muat. Mana yg tak. Patu nk banteras tikus, semut, cicak, nyamuk kt umah aku tu. Ha dh mcm hutan plak byk btol unggas. Huhuhuhu.... Patu br la bole plan nk balik kg ke tak... Patu ngn plan hubby nk psg tikar getah sbb lantai umah tu gatal. Patu aku nk buang kotak2 kt blakang tu sbb mcm tu kot penyebab byk unggas...pstu nk tdo lama2. Patu attend firdaus yg naik ruam2 tu. Huarghhh..

Ok la tu je. Abg jgn marah tau. Ni ikhlas ni. Huhuu

January 21, 2009

Meet Uncle Hussein..

Hari ni sblm aku start wat minute yg bertangguh dh 2 hari..aku nk tulis psl MUH nih..,.

Actually it's been a looong time already since dorg ni dh Fofuler di mata, telinga pendengar.. Back in 2008, ada 1 time tu.. Aku gado ngn hubby. Ala gado2 manje gitu. Muahahah. Die insist nk tgk Hibulan Mlm ini ke apa ntah yg kt tv1 mlm2 minggu tuh. Aku ase aku nk tgk Cerekarama TV3 kot.. Dlm ati aku die ni tak penah2 nk tgk TV1.... Masa awal tahun 2008 la...aku mcm pelik apsal hubby switch TV1 plak nih tetiba...

Mmg 1 anjakan paradigma yg jelas smpai skang...

Sebabnya on that very night, ade performance drpd MUH. Aku pn jd terkagum gila. Siap ada peminat2 histeria mcm nk gila bila MUH kuar and perform. Tu sume peminat2 muzik indie. Kalah kumpulan Hujan aku rasa. Org lg respek penampilah MUH, walaupn pada dasarnya kumpulan Hujan lebih menyerlah la berbanding MUH. Aku ase org mula sebut2 MUH dlm tv dn sbgnya sejak MUH tercalon dlm AJL...tak tau la. Tu aku ase. Org lain mgkin ase sebaliknya.

Aku pn ckp ngn hubby. Ptt la org histeria. Ada kumpulan Hujan. Patu hubby aku kate, eh bukan lah. Org dtg nk tgk MUH. Tak tau ke? Dh lama MUH ni popular. Aku tanya balik. Apsal? Sbb nama die MUH la. Muahahah. Tak klaka kn. Tp tu hubby aku buat lawak tuh. Gelak la wei.....

So bila MUH menang AJL dan ramai memperkatakan Faizal Tahir yg ptt menang la apa la. Pd aku performance FT mlm tu mcm tak brape smpai. Suara ilang merdu. Lebih pd pendekatan menjerit. Bg aku itu bkn kelainan. Itu terlalu ghairah smpai hilang konsistensi. Klau compare ngn MUH. MUH jerit gk. Tp vocal die menten. Nmpk lain dr yg lain. Tp konsep die tak lari dari consistency asal. Bg aku laa. Lg 1 piching MUH sape kenama Lah ke Lan ntah tuh. Mmg power lah. Tp ikotkan vocal paling mantap, mmg Stacy lah. Lompat sana lompat sini vocal menten je....

Aku tau aku bkn juri. Tp aku ase kemenangan MUH tak boleh dipersoalkan. Selain die ada ramai peminat. Die jgk mantap pd mlm tu. Aku bkn peminat MUH. Aku mmg minat Faizal Tahir. Tp mlm tu aku sebagai peminat Faizal Tahir tak puas ati ngn persembahan dia. Dh la FT ni mcm angkuh gila mcm die bagus sgt. Mgkin penilaian aku dh becampo ngn perasaan menyampah aku kot. Tu aku ase tak puas ati je.. Hehehehe...

Apa2 pn point aku kt sini MUH mmg agak dikenali. Agak diminati. Lagu die mmg tak boring dgr sbb melodi dia tuh... Berundur indie tu... Kira mcm lain dr yg lain wpn kt barat dh lamaaaa dh org pakai melodi cmtu...

Lg 1 persembahan die mmg konsisten... Samaa je. dgr kt radio ngn life performance mmg sama je. Kdg2 artis kn suka tuka2 nada...Just nk hide ketidakbolehan die menarik napas.. Or konon nk tunjuk kelainan. But it didn't work.. TP MUH tau mcm mana nk amik kesempatan dgn kebolehan dia... And it turn out very well.........

Wpn MUH punye bj mmg mcm haram jadah mana la isap dadah ni. Muahahahahahahahah. Mgkin dr segi tu dia kene betulkan balik la skit kot. Ntah aku bkn org seni. Tp as long as aku nmpk cm ok la. Takdela mcm sampah sgt. Kire ok la tu. Maybe org lain ase lg best kalu pakai mcm ni skit. Ala2 mcm rabbani dlu la. Dlu org kate comot la apa la. Skang ni aku tgk mcm dh kemas skit la. Ala ada duit mcm2 bole buat la kot...

Aku sokong ade blog tu dia ckp buat la konsert MUH. Kompem tak sunyi la ngn pembeli tiket. Nk gempak lg. Buat tabung kutipan amal palestine. Pergh Best gila idea aku nih. Muahahahahahah...... Ok la aku ase aku dh byk melagha kn diri dgn memuji kumpulan kegemaran aku sendiri serta diri sendiri yg tak seberapa ni sgt lah kn. So i better undur diri now.

Chow.

January 20, 2009

Anak ku Seorang Pendekar...

LOKASI : Kedai Nasi Goreng Sedap Keramat Permai
MASA : Dlm kul 8pg - 830pg
KATEGORI : Menjeleskan mama yg dh smpai opis. Huhuhu


Cuba teka apa tersembunyi dlm gmbar ni? Pg ni tgk je gmbar pendekar aku sorg ni tros ase nk blogkn psl dia...

Mlm td Firdaus tak tdo sgt sbb ape ntah. Mimpi ke. Lapa ke(padahal minum susu 2 botol.. ish ish ish)

Tros aku rasa risau..pg td aku kemas tilam dia angkat sume bantal2. Kot2 ada semut ke apa kn...

Pstu pg2 lg. Dh la mlm tak tdo sgt. Pg2 lg dh bangun time aku tuka pampers dia. Slalu time aku anta gi nurseri dh baringkn pn tak bgn lg. Eiii budak ni.....

Patu time nk gi keje hubby pn dh bangun sbb ada keje... Patu hubby kate die nk anta... So bukak animal planet.. Br la pendekar ni nk dok diam...Smbil eeeee pish pish....dick dick..bkn mencarut ek..dick tu maksudnya duck...muahahaha..mula2 duck pn die pggl pish sbb smlm mama ajar die pish.....muahahahaha..mama ajar fish..tp die sebut pish..harap maklum....

Patu pg td dpt la gmbar pendekar ni.....mcm dh matured kn..

Memula aku teliti...kt mana tu? Nk kt kt umah aku. Tak mgkin kete byk sgt cenggitu... Haa sah la abah die bwk gi brekpas dlu ni. Jeles jeles jeles.. Dh lama mama tak brekpas ngn abah.. Huhuhuhu...Eh... kiranya dh lama tak brekpes sama2 before gi keje....Hehehehe.... Weekend pn dpt brekpes sama ahad je...Sabtu abah gi kursus.. Huhuhuhu

Patu cube teke nama Firdaus pakai songkok? Haaaa. Pttla mlm td mimpi abah bli kn Firdaus topi keledar... Songkok tu as if die pakai topi keledar la kot? Ehehehehe.......

Tu je la teka teki teka tekuk arini..... Sekian terima kasih..ehehehe

Miniature for the day,

Sanggupkah anda, membiarkan anak anda menjadi ASKAR, TENTERA atau yang sewaktu dengannya semata-mata utk memastikan keselamatan NEGARA????!!!

January 16, 2009

Dugaan Allah..

Dugaan tu datang mmg tak diduga.. Mmg tak tertanggung kdg2 tu. Smpai tak mampu utk aku luahkan. Kepada sesapa pun. Termasuk besfren aku. Dgn dia lgla, nnti aku kompem nangis. Aku kalu bole takmau nangis. Nnti aku nmpk lemah. Aku taknak tunjuk vulnerability aku. Tp apalah dayaku.

Hati aku mmg sakit. Sakit yang amat. Aku rasa mmg kompem la si pengdengki tu takde hati perut. Yg buat aku sedih. Takde sape pon paham. Pd dorg. Ha ko buat kt org (menilai org). Org buat la kt ko balik!

Pd aku dorg nmpk aku yg salah. Mmg la aku salah kn. Aku yg tak buat keje sungguh2 suma. Tapi aku buat jgk kerja. Adake kerja aku yg outstanding? Kalau ade pn minit mesyuarat. Yg lain penah ke outstanding. Ada meeting aku pegi. Ada discussion aku hadir. Minit mesyuarat pn wpn last minute aku buat jgk. Kalu anak buah aku taknak call vendor. Takpe aku call sendiri.

Mgkin la ramai antara dorg mmg tak puas ati ngn aku. Smpai dorg mgkin bersetuju dgn apa yg berlaku ni. U deserve it well Timah!......

Tp sejahat2 aku. Sebodo2 aku menilai org. Aku tak kejam. Aku tak sekejam apa yg aku dpt hari ni.

Aku sedih bkn sbb apa. Sbb nya tak masuk akal. Semata2 aku kuat melawan. Kuat membangkang. Tak buat laporan bulanan mcm yg die mintak tu. Aku ade prinsip. Prinsip hidup yg aku mmg susah nk ubah. Kalu aku rase bende tu tak penting. Aku TAKKAN buat. Seriously laporan bulanan hanya akan menyusahkan aku yg tak suke buat2 report nih....

And aku rasa aku tak deserve markah yg die bg tu. I deserve better...

Tapi aku tau klau aku melawan. Kompem la aku carik gado ngn dia. Tu yg aku mls tuh. Aku tak reti mcm org lain. Ckp elok2 so ko dpt pe yg ko nak. Aku tak pandai kawal emosi aku. Nk2 aku tgh emosi tak stabil ni. Huhuhuhuhu...

Tp kalu aku diam. Aku tak puas ati. I still think i deserve better. At least lepaskan lah aku utk aku naik pangkat. Well tentu ade org kate. Ko sendiri takmau naik pangkat dlu kan. So this just serve you right isn't it? Tapi aku takmau la kebelakang. Or static je. Aku nk move on jgk. Aku nk berkembang jgk. Mmg la bkn sekarang. Later but somehow msti nk kedepan jgk. Mcm stengah org. Sanggup bersusah payah. Part time blajar. Cm mak aku dlu. Mmg bkn utk kejar harta. Tp kejar kemajuan diri.

Tula buat aku tak tenteram dr pg td. Mcm mana lah aku nk tenteram kn hati aku ni. Susah betul la... Huargh.......

Dh la aku taknak cite lg. Whatever it is, i hope i can cope with all this.

One good news aku pg ni. Aku berjaya install joomla setelah dpt sinar harapan drpd ida. Laa cmtu je ke. Best2. Aku nk explore lg. Mcm boleh menyenangkan kerja aku. Hik hik.

January 14, 2009

Sweet Plak...

Hehehe.... dh tau dh pe yg sweet?... jarang...memang jarang sgt...

camni cite die. Heheheh. (padahal ade keje sj buat2 lupe dlu. ;p)... smlm call hubby tanya bile nk balik. patu die ckp tak tau tak tau...smpai la dh abis cite ku milikmu....pn tak tau lg...abis cite fara call lg...patu die ckp kul 11 balik la ni.............tp abis cite fara Firdaus pn dh tdo....boring no tgk cite kumilikmu agaknya...takde kene mengene ngn die. Hihihi...

ha sblm tu. smlm firdaus turun2 kete tros nmpk playground. tp mama takot nnti dh main kt playground terlepas cite spa-q. so ajak die naik. sib baik la budak tu tak mengamok smlm. tp dlm umah puas la plak memujuk sbb die nk ajak kuar. ekekekeke. die tgh ligat main lari2.. seronok agaknya sbb skang die nye berdiri dh kukuh skit. lepas bgn tdo pn takdela nangis setempat je. tgh mamai2 pn dh bole jln carik mama. heheheh.... rindu plak kt anak aku sorg tuh. huhuhu.....

ha sambung psl bapak die balik. (arini hubby tak smpt bc post aku kot, sbb aku request soh balik cpt skit arini sbb nk ajak gi bli brg. nnti jumaat die dh nk gerak gi kursus induksi. khamis mlm tu kompem2 kene kerahan tenaga siapkan kerja bersempena nk meninggalkan opis. ;p. cit cit cit)...

patu dh masuk bilik tgk je Firdaus tdo. Hai knape la mata mama ni takleh lelap syg. Di mana hubby ku tercinta. Uhuk uhuk uhuk.... Patu tetibe telelap jgk. Smpai termimpi2 apa ntah. Tp bkn mimpi ngeri lah. Pstu tetibe tersedar hubby dh balik.... yey.. die kalu balik kompem nk kiss2 anak die dlu. Bini die taknak kiss.. Tambah point lg 1 nk majuk :p........ Patu mmg dh tersedia mkn kt bwh tudung saji la. Tp dh ase sambal sotong tu mcm masam skit...Tp mcm yakin hubby nk amik ati msti die mkn gk... Huhuhu...

Skali bgn pg2 tgk dlm sink ada 1 pinggan. Mangkuk lauk tak jmpe. Tgk2 dlm peti ais. HUbby mkn sikit je. Huh sedih... Dh la masak smbil Firdaus buat sepah. Isnin mlm die rembat limau dlm peti ais patu die kopek..die pijak2 sbb msm. 2 3 kali kemas dapo. Yela time kite bukak peti ais amik apa2. Tgn kecik die pn sebok la rembat apa yg smpat di rembat... Selasa mlm plak main air. Adusss anak ku ini. Patu bile dh bosan nangis. Bile time tumis smbal nangis sbb die pedih kn.. Patu dh msk ajak die mkn dlu. Igt nk tggu hubby br mkn. Pstu nasi panas2 die dh nk pegang. DH melecur lak tgn. Takdela melecur. TP cm dh terpegang bende panas la so nangis nangis. Ish ish.. Letih acik. Patu die dh jmpe mainan br. Amik pencil conteng lantai. Huwaaaa. Mama tak mop lg sbb biakan die ralit. Patu bole la mama mandi smyg sume. Pas mandi..Smyg die dh bosan ngn mainan conteng lntai tu. Die blom discover lg conteng dinding lak. HUwaaaa.. Esok2 coming soon la tu kot? HUwaaa.. Patu teman mama smyg lak. Mama rukuk die rukuk. Mama sujud die siap terbaring2 sujud gk. Mama doa die pn sibuk nk doa. Klaka tu kn kalu kite baca Al-Fatihah die pn siap psstt psst psstt.. Tp tak tau butir. Cm ejek kite jela. Tepaksa la plak smyg senyapkan mulut. Hohoho.......Tp kalu tali bole la tarik.. Kalu die dh tangkap tuh. Mmg smpai sudah la die buat psstt psstt time ikot kite smyg.... Hehehee... Bagus gk aku pregnant. So konsisten hari2 aku smyg. And hari2 Firdaus ikot. Mgkin ada hikmah nya... :D......

Pastu pg td aku dh tau hubby mkn skit cm sedih la skit kn. Monyok je muka. Tp still tanya hubby nape balik lmbt sgt bla bla bla. Hubby siap tggu aku siap nk gi keje. Smpai nk offer anta firdaus skali. Tp firdaus taknak kt hubby lak pg td. Cm majuk kot mlm td lansung tak jmpe abah die. Haa. Mlm td siap aku call hubby tanya2 tu Firdaus pn nk join... Patu siap die nk peganggg je tepon. Abah die letak siap nangis2 soh aku call balik. Nk tgk spa-q punye psl. Aku pn call jela. Sib baik amik family pakej. So call la 24jam pn. Free... Tp smpai die dh tetido abah tak kunjung tiba. So majuk la die pg td. Cet. Mama yg patut majuk tau tak. Kekekeke.

Lg satu mainan Firdaus. Time die boring2. Die suke ngomel2. Mama ma ma ma. Patu die tuka. Ibu bu bu bu. Hahahaha. Apa tu syg but it's sound so nice.. :D....... Dia la pengubat luka dihati time tertunggu2 hubby balik. Alhamdulillah......

Patu hubby mcm ase besalah kot. Lunch td die call ckp die akan balik cpt arini. Sabun basuh bj dh abis, beras dh abis, ha aku kene list kan lah. n aku kene decide nk gi mana. Ase mcm jauh sgt kalu nk gi tesco. Gi giant la paling dekat. Cuma susah skit nk cr brg sbb tak biasa. Sbb hubby dh nk pegi jumaat ni. Takot nnti brg abis susah plak aku nk heret Firdaus sorg2.

So tu la mcm sweet tu. Siap call semata2 nk ckp tu. Hehehe. Ha lg 1. Pg td cm lmbt skit sbb ada org tu kannn die kaannnn. Hihihii. So die call jgk tanya lmbt ke pg td. Huish sejak skolah bukak ni mmg jem manjang. Ish ish......

Okla tu je. Sblm bos aku tuka jd hulk. Baik aku siapkan keje. Sekian wasalam.

January 13, 2009

Ngomel-Ngomel Sblm Pulang..

Mls btol nk menulis. Hehehe. Tp mcm dh lama sgt plak la menyepi ek. Yeke. Muahahahahaha. Org lain lama tu mcm dh setahun lebih. Ni br sehari dua dh bising ckp lama ek. Ekkekeekek..

Penat btol otak aku memikir psl kerja 2 3 menjak nih. Tula aku tak suke awal tahun ngn akhir tahun. Byk btol bende nk kene settle n dunia jd havoc. In goverment everything is about KELULUSAN. Suma nya nk kene tggu kelulusan. Lepas tu time2 akhir tahun br la nk bg KELULUSAN. Suma pn buat dlm keadaan kelam kabut. Lepas tu mula la awal tahun dpn suma porak peranda. Kerja jd 2 kali gnda. Haih...............................

Padahal dh buat planning tuh. Ntah la nk kata planning salah ke apa ke. Aku pn pening nih memikior. So this year, my one project nih, we're gonna do all the things before getting any kelulusan. So by the time dpt kelulusan. Everything can just tros executed. InsyaAllah. Tulah mcm org bg cadangan kt aku. Takyah liase ngn vendor. Buat sendiri je la klau dh cmtu. Bikin susah ana punya kerja lah. Muahahahahahahaha....

Firdaus makin lama makin bijok. Heheh. Tetibe masuk part anak. Hehehehe. Ada je bende baru yg die amaze aku. Contoh 2 3 menjak ni aku ajar die kencing dlm toilet. Berak tu kdg2 aku rajin. Kadang2 aku tgh baring, aku soh je la die berak dlu. Dh tu die nangis tak reti lg ckp nk berak. Aku ni mmg susah skit klau org pakse2. Sape pun la. Mmg otomatik malas nk buat. Hohoho. Pstu aku ajar Firdaus kencing dlm toilet. Cm before tdo. Bgn tdo. Aku nk ajar die supaya die tak kencing mlm. Die mcm tak memahami lg. Tp kalu aku soh sit kt toilet bowl tuh die paham la. Kalu mmg time die nk berak die berak la. So aku buat la cmni. Co co co. Smbil pgg anu dia. Pstu aku buat. Syyy Syyy Syy. Bg die geli lantas die kencing. Hohoho. Tp die gelak2. Siap ejek aku balik. Co co co. Hahahahaha. Adoi anak aku sorg nih.... Tp slalu nya time aku tuka pampers, kalu aku angkat gi toilet utk cebok, die akan kncing tang mana je die suka. Sbb toilet bowl tu kn cm besar. Hemm... Nk kene bli potty ni. Hehehe.

Aku cukop tak bekenan tgk anak buah aku. Ckp dh pandai. Kedekut dh pandai. Tp mak die tak ajar die gi toilet lg. Herm. Bia la anak org.. Hehehehe... Ntah2 nnti aku anak 2 aku pn malas cmtu.. Mintak2 aku rajin laa ek. Amin Amin. Bia la aku rajin. Amin Amin. Rajin2 aku rajin. Plis plis plis. Amin amin..... Muahahaha.. Boring tak korg bc? Aku pn smbil menulis terasa keboringannye jgk. Hehehehe.....

Pak metua aku nye kaki dh bukak simen. Aku takleh trima la bila mak metua aku soh anta pak metua aku gi urut. Pada dorg, ubat cr moden ni lambat. Logik nya mmg la lmbt. Pak metua aku kn dh berusia skit. Gigi pn takde menunjukkan tahap kalsium die rendah. Luka dh baik sbb die mkn ikan haruan. Tp kalu part2 tulang ni kene kalsium gk. N pak metua aku tak suke minum susu. Haih. Takpela. Mana tau ada keajaiban kn. So aku diam jela. Dlm ati membuak2 je. Nk je ckp syirik je suma tu jmpe bomoh bagai. Hehehehe. Hubby aku dh jeling2 je aku takot aku telepas ckp. Hohohoho........ Tp hubby kate takpela bg peluang. Mana tau boleh baik. Nnti klau tak ok, refer balik perubatan moden. Lgpn tak salah guna byk2 pendekatan. Ermm sukati la. Hehehe. Tu bapak dorg. Kalu bapak aku lg la DEGIL ya amat. Tak tau la nk ckp.. Hehehe...

Ok dh 4:50. Patik nk smyg patu patik nk ca alif but. Nk jmpe anak patik yg tersayang. Nk peluk2 cium anak patik sorg tuh. Sayaaannnggg dia.. Hehehehe..

January 08, 2009

Sambung Cita..

Hehehe. Mcm dh abis plak cita aku aritu. Alaaa yg pasal hubby aku tu lah.

Semua org : tolong la siti. tolongla cite psl hal lain. Ehehehe..

Sebenarnya nk berhepi2 time2 cmni pn takleh kn. Tak tau la nk ase besalah ke. Nk ase marah ke. Tak tau cmne. Bg aku la. Bg duit tu mcm = tak buat apa2. Duit. Kene bom skali hancur gk. Bg ubat. Blom smpat mkn ubat, ubat tu kene bom. Tak pn lepas mkn org yg mkn tu kene bom.

Mmg jelas, semua ni bkn nk menghapuskan Hamas. Tetapi ini memang sgt jelas adalah PENGHAPUSAN ETNIK. Yang amat dikecam. Oleh org2 yg waras dan ada pertimbangan.

Betul Tok Det ckp. Wpn aku bkn penyokong setia Tok Det. Terimalah hakikatnya kwn2. Sedari Tok Det buat taik kt Anwar aku mmg tak respek kt die dh. The way a tilam being brought to court. No, it's not my type of pemimpin. And Anwar too, not really into my interest. Oh well, who am i to judge malaysian goverment management. Well, politics is just not my thing kot? Oh well, lantaklah.

Ok sambung balik, Tok Det ckp, Peperangan bkn lagi trend yg wajar utk manusia2 bertamadun masa kini. Sepatutnya manusia yg sudah tinggi teknologi dan pandai, bijak, dengan waras menggunakan pendekatan BERDISKUSI. Betul tu. Tu la bila org memimpin dgn emosi. Emosi ni bkn dr manusia 100%. Dan campo ngn syaitan nirojim. Tulah kita sendiri pn kekadang dengki mendengki. Bomoh membomoh. Aku tak eh. InsyaAllah. Aku akan menjauhi perkara2 tersebut.... Amin....

Org kata Anwar skg ligat kt obersea jumpa pemimpin2, mintak kata sepakat utk tangani masalah di Palestine. Tok Det pn ckp, kalu suma bersatu, Mgkin kita bole berjaya dlm menangani kekejaman yg dicabuli oleh zionis tuh. Ntah la.

Tp sungguh ligat pemimpin2 yg takde kuasa ni. Tgklah kt mana pemimpin yg berkuasa di mesia skang ni? Tulah. Mgkin bg dorg, tu bkn prioriti. Bak kata Tok Det, dia tak smyg kt saf dpn sbb takmau Spotlight. Smyg kerana ikhlas, bkn utk menunjuk2. Bg aku, kalau dh ikot sunnah, hadis suma kata saf depan tu paling afdal. Tak kire la kalu bende tu mcm menunjuk2. Tp kalu dh sunnan hadis kata saf dpn berganda2 pahala. Of cos aku ikot sunnah hadis. Lantak pi la org kata nmpk menunjuk2 ke tak kn. Tu lah. Masing2 ada pendapat. Ikot keyakinan dan kewas-2 san masing2...

Apa yg menenangkan aku perihal hari ni nih, depa tu suma yg mati kene bom = MATI SYAHID. Tula Allah tu maha besar maha mengetahui maha adil sbenanya. Wpn zaman dh maju, konon tak timbul kekacauan, susah la muslimin muslimat nk dpt mati syahid. So dpt jgk dorg mati syahid kn. Alhamdulillah...... Wpn diorg terseksa jiwa raga. Oh aku tak mampu nk sebut. Mmg tersentuh hati aku. Yg mati 1 hal. Yg hidup, kanak2 hilang mak bapak abang kakak, menangis smbil tgn kotor dgn darah. Ntah darah dia atau darah keluarga dia ke kn. TP Ya Allah. Sedih aku tgk. Tang baby2 yg mati, mata pejam. Mulut mungil tu terkatup. Terbayang anak aku yg tgh tdo. Payah aku nk terima kalu aku tepaksa berpisah ngn anak aku mcm dorg kene tuh. Mgkin aku takkan setabah dorg. Mgkin aku tak dpt ikot nasihat ustad2 bahawa menangisi mereka yg telah tiada tu tak baik. Aku mgkin akan breakdown n menangis semahu2nya. Bkn lah aku nk doa yg bkn2. Maksud aku. Aku dpt rasakan kesedihan. Keperitan, dr segi emosi jela. Tupn sikit je. Blom lg aku btol2 alami suma tu. Tu aku, dh dewasa. Mcm mana budak2 tu dh tempuh hidup diorg. Wallahualam. Tp Allah tu maha besar. Bkn kt dunia dia akan balas mgkin. Ko tunggula kt akhirat nnti. Huhuhuhu.......

Dh aku tak tau pe nk tulis dh. Kira oklah ni aku hari2 update. Malas sbenanye dh cita psl diri sendiri. Cita psl hal semasa la plak kn..........

January 07, 2009

Tidurlah Dan Aman Di Situ..

Tidurlah sayang
Pejamkan matamu yang buntang itu
Titilah siratul mustaqim itu dengan tenang sayang
Syurga kini milikmu...

Syaitan-syaitan itu tidak tahu
Kejahilan dan kekejaman mereka
Tidak kemana-mana sayang...

Tidurlah dan jangan kau kesalkan sayang
Penderitaanmu akan dibalas dengan penuh kasih
Dari Tuhan mu yang satu

Amanlah kau disitu
Dan jangan kau pandang lagi ke sini
Dunia yang penuh dengan pura-pura
Yang penuh dengan kedurjanaan..
Mungkin khiamat sudah dekat
Namun syurga itu sudah milikmu...

Aku tenung wajahmu sayang
Aku terbayang seperti anakku yang sedang tidur
Terasa ingin aku hadiah kan sebuah ciuman buatmu sayang
Agar aku dapat menghidu keharuman seorang yang syahid...

Semuda usiamu sayang
Kau sudah pergi
Kau sudah merasa detik penderitaan
Diancam, dihina, diherdik, dihalau
Dengan dentuman bom
Kau sebenarnya sudah selamat sayang
Selamat sebagai salah seorang ahli syurga..

Jadi aman lah kau di situ
Usahlah kau lihat dibelakangmu
Kami masih mengejar impian yang telah kau kecapi
Pejamlah matamu sayang
Matilah dengan tenang
Senyumlah sebagai para syuhada...

Selamat tidur sayang....

January 01, 2009

What Am I Thinking Lately?

Sbenanye ade tajuk best td. Tp telupe plak sambil klik newpost. Terpanggil aku tros nk menulis bila tgk komen Puan Hannan tuh. Kekekek. Nmpk sgt aku ni kurang kasih sayang. Nk sgt perhatian memember. Muahahahahahhahahahaha....

Sbenanye risiko besar aku menulis kt umah. Hubby sure marah. Hehehe. Dia tak suke aku spent time kt sini. Browsing takpe. Yela. dh ada anak ni byk bende nk kene settle. Sbb kalu aku dh melekat menulis. Berjam2 pn aku sanggup. Wpn yg aku tulis tu tak panjang mana. Hehehehehe....

Tapi kalu tulis kt opis. Aku akan ase besalah gila. Since aku byk utang kerja. Huwaaaaaaaaaaaa. Boleh tak aku taknak gi meeting. Balik meeting besenye aku dh penat otak. Penat badan. And langsung takde mood nk buat kerja. Alasan.... Huhuhuhu.... Kalu stakat update projek, or call vendor aku cpt je. Tp buat minit ni aku tensen skit. Sudahnya berlambak2 la minites aku. Huwaaaaaaa. And aku tak kemas meja aku tuh. Sempena taun br igt nk la jgk kemas meja. Tp tu la. Keje tak siap. Aku ase serabut. Seserabut meja aku. Huhuhu.

Dlu kt Freescale meja aku tak serabut sgt. Sbb paperless. minit pn by mail je. Best kn? Mmg JAUH lebih best dr gomen nih. Buat minit pn stakat kene tegur pasal grammar or spelling je. Takdela kene tegur psl format2 la apa lah. Pstu minit buat by the time meeting tuh jln. So tinggal betul2 kn. Tros submit. BESTTTTT... Yela sbb dpt sorg 1 laptop. Masuk meeting bwk laptop. Mcm poyo je kn. Wpn laptop zaman bile tok kadok ntah. Tp gomen. Nk harap dpt laptop sorg 1? Nk bli laptop pn asek kene sack je. Justifikasi tak kuat la apa la. Ntah hape2. Cpt ilang la apala. Kn dh ada yg surcharge tu. Napa tak gunekan kn. Bli je laptop. Toksah pakai desktop dh. Unless utk clerk2 yg tak masuk meeting sgt tuh. Kasi la komputer high end ke. Alah komputer dh tak mahal sgt skang. Tiap2 tahun bli komputer pn cmtu gk. Sameee jee.

Ye. Aku diam je. Tak ckp apa2. Ckp tu byk kali tp takde sape dgr. Kt gomen ni kalu takat ckp2 jgn harap lah. Sume nk kne kertas kerja. Proposal. Erghhhh.. I hate those stuff.......

Tu lah. Masa kt freescale meronta2 nk kuar. Bos tak best la. Colleague tak best lah. Itu tak best lah. Susah sgt lah. MERUNGUT je manjang. Tp kt gomen ni aku blom smpai tahap nk blah la. Workwise mmg kurang sgt pressure. I mean from the user la. More from the management stuff. Mcm minitt tu lah yg aku tensen sgt. Tp kalu dr segi projek. USER jarang la kejar ko sana sini nk mintak feedback. Ko yg kene kejarkan vendor atas dasar tanggungjawab ko. Lgpn sbelom kene bambu dlm meeting secara terang2. Better u get things done.

Namun. Eceh pakai namun. Aku ade 1 projek br yg memungkinkan aku kene bambu. Muahahaha. Projek kecik je. Buat simple website utk beberapa badan2 or organisasi or persatuan kt Kementerian nih. Tp aku takde masa lansung nk tgk bende alah tu. Aku dok sibuk serabut ngn vendor. Serabut carik mood. Serabut gi meeting sana sini. Haa dgn aku Bleeding lg. Mc lg......

Huh.....

Aku bkn merungut. Tp tu la masalah aku yg tak memungkinkan aku menulis. Heheheh. Mmg takdak mood lansung kwn2. Pecayalah ckp aku. Wlaubagaimanapun. HATI aku sbenanye sgt meronta2 utk menulis. Tp tu lah. Since blog ni public. Everybody might have accessibility kn. Termasuk org2 tertentu. They might judge me in a way that make me look bad. Contoh nya, big bos aku. Aku ase kwn2 opis aku sure akan read to me outloud. tu mmg kemungkinan besar. So watch your words. Mind your language or yg sama maksud dgnnya. Tu lg 1 buat aku turn off. Tulis blog ni is about me. Is about what i'm thingking. Why would people have any say about it? Cuba kalu kita tulis something and people keep saying that we might break the rules. Padahal kite tulis tu utk kita. Demi kita. Kepuasan kita. Mana la tak hangin n turn off kn. Tp tulah. Since kita open for public. We have to face it like it or not lah. We have to make sure. Whatsoever that we write. Tak cucuk sesapa.

Tu hal opis..... Skang aku nk masuk hal family plak. Hohohoho. Bleeding aku tuh dh basi la. InsyaAllah i'm ok by now. Aku dh take langkah2 precaution.... InsyaAllah......

Hal kerja Hubby aku yg tak tentu masa tuh. Huhuhu. Aku mmg agak tak hepi lah psl situasi tuh. Tp Alhamdulillah. Aku n Hubby aku stakat ni bejaya handle situasi aku tak suka, dia pressure sbb pada die die mencarik rezeki selain menambah skill dia selain menjadi seorang yg bertanggungjawab antara rakan sekerja, selain nk meluas ilmu di dada. Aku tau. Aku tau suma tu. And dia pn paham aku ni mcm mana. Aku mmg nk die tu ade jeee dpn mata aku ni. He sooth me up everytime kalu aku down psl kerja. And aku down bila tau yg aku tak mcm tu pd dia. Tp kalu main tuh lain plak story dia lak kn. Cis. Muahahahahahaha......

So, die make up ngn aku. Dgn bwk aku jln2. Jln jln jlan tu lah smpai terjadi peristiwa aku bleeding tuh kot. Hehehe. Die pn cm perasan gk so tu kitrog slowdown skit stakat gi jusco je. Kekekekeke. Memula yg gi Cameron tuh. Tu rasuah aku dh penah sebut. Hehehe. Tp hubby aku tak marah. Besenye die mmg marah. Sbb die takmau create more problems between us. Die terdesak and tersekat. Mmg smpai 1 tahap die pn tak tau nk buat apa. So bila aku tensen2, masam muka. Kalu korg jd suami aku. Tak ke korg pn tensen dpt bini cm aku niha? Muahaha. Well, frist of all aku ni mmg a true spoil brat person. ;p...........

Pstu gi Zoo negara lak bwk firdaus. Dlm pd tu. Hubby balik kerja. Slalu die mmg penat nk tdooo je. Ni smpat lak bwk aku gi k4 la jusco la giant la. Mmg la nmpk bende tu mcm simple. Tp aku mmg tau tu big thing bg hubby n aku. Kesan dia terhadap kami berdua amat tinggi. Bg aku. Wah best dpt jln2. Wpn stakat k4 giant jusco. Bg hubby plak die tau aku suke gi situ and die pn hepi dpt bg rasuah yg bejaya la kononnya. Kes kes kes kes.... Smpaikan kdg2 die pakse aku siap utk pegi. Muahahahahahahahahahhahahaa......... Tak larat aku nk layan....

Hari ni. Aku dh ok skit. Almost a week now aku tak kuar darah lg. N tak aselemah2 bdn sgt. So pg td kami gi Sg. Congkak plak. Kali ni hubby aku come clean ngn aku. Ye. Sume yg die bwk aku gi jln2. Mmg nk make up those time yg die takleh fill utk aku. huhuhuhu. Thank you hubby. Wpn mcm. Erk Rasuah. Tp sbb u buat tu utk hepikn I. I ase terharu jgk. Huhuhuhu....... Mcm lah hubby aku ni keje kt Dubai ke. Afghanistan ke. Aku smpai nk emo sgt. Ei sukati aku la. Nama pn blog aku. Blog ctkusut. This is just who i am. Aku tak pandai la nk hipokrit nk Tunjuk baik. Aku bkn org lain. Ada org tangani masalah dia cmtu. Ada org cmni. Sukati masing2 lah. Aku pn nk mintak maap la kalu aku ade tertegur plak korg. Mcm lah ko takde otak nk piki sendiri kn. Kes kes kes kes.....

Aku br dpt tau psl kes kwn aku. Roshda. Aku mls la nk taruk link dia. Tp ade kt blogroll aku tu. Dia br pregnant dlm 5minggu cmtu kot. So bebaru ni dia bleeding. And hari yg sama gk doktor ckp dh takde. Cian dia. Dh la mcm 1st time. So die tak tau tu mmg serius ke tak. Aku pn pakse2 die gi hospital. Sori gurlz. aku tak tau cmne nk tolong ko. Tu je yg aku dpt bantu. Die ckp bdn die pn lemah. Mmg kalu bleeding bdn mcm lemah sgt. Aku pn tak tau kenapa. Tak paham... Tp tu lah org2 yg mcm kami ni rasa. Mcm gurlz ni smpai gugur. Msti lg teruk. Kesian die. Ko saba la ek. Ni suma dugaan. Mgkin ada hikmah nya. Berjaga2 la utk nexttime ek. Jgn sedih2......... Pregnant kali kedua nnti kita doakan sumenye slamat. InsyaAllah........

Ha. bebalik pd cite hubby aku. Cewah mcm lah ada org nk bc. Takdelah mcm dh pnjang sgt nih. Msti bosan kn. hehehehe..

Cmni. Hubby aku mmg gi keje dr pg smpai mlm. Tiap2 hari. Hanya hari2 odd tetibe die blk before magreb. Tu pn paling cpt smpai umah dlm kul 6 dekat2 kul 7 dh. Huhuhuhu.... Makin lama aku makin rindu dia. Kadang2 tu. Aku dh tdo dh tebangun br pasan die sbelah aku. Ntah pukul brape die balik. Aku tau. Ade org nasib die lg teruk dr aku. Tp ntahla....

Aku dh ada pengalaman. Bapak aku kerja offshore, mmg jarang ade umah. Aku dpt lihat gangguan emosi mak aku. And bkn la aku salahkn mak aku. Aku adik bradik mmg mental tocer jgk la kdg2. Mmg. Kdg2 kalu aku sedih pn aku terlepaskan kt anak aku. Bkn la terlepas ape. Contoh mcm, anak aku nk apa aku buat tak layan. Kire mcm tocer la tu kn. tp mmg tgh sedih takde mood la. Tp so far aku ase aku bole handle lg insyaAllah. Aku harap lepas ni aku dpt handle situasi ni dgn lebih baik lg. Amin....

Aku mmg dh ckp ngn Hubby aku. Even aku halang dia dr kerja shift. Mmg aku halang. Walau apa pn org nk kata. Aku dh explain dlu maybe hubby aku lupa or maybe die tak ase seserius yg aku ase. Nak2 aku dh terbiasa, hubby aku jarang balik lmbt. And slalu ada utk bantu aku kt umah. Tak bantu baringg je tgk tv pn takpe. Dia ada dh buat aku ase senang hati dh.....

Ala anak aku dh nangis la. Aku nk entertain die dlu. Nnti aku sambung... Kalu ada masa la.