July 27, 2010

Tak Mau Tdo Lagi.

Tetibe dtg feel. Mimah, this is really becoz of u. Hahaha. Sungguh tetibe?
 
Thanks mimah. Thanks ida. Thanks hannan. becoz korg slalu suh aku update update update. Very the likey sbb wpn private, at least aku still ada pembaca setia. :D....
 
Not to forget kalian yang ngak bisa kusebutkan namanya. Ekekeke.
 
Yg terjadi di opis. Lately sgt menggusarkan.
 
Ada ketika aku ase macam, inilah harga sebuah kematangan. Dengan konflik aku belajar resam manusia, aku juga belajar mengubah pendirian, mungkin menjadi orang yg lebih baik. Aku jugak belajar, berdendam itu tidak baik. Aku jugak belajar, kurangkan sedikit walau secubitnya keegoan. InsyaAllah (Aku tau, aku ni tak perfect, so aku tau kalau ramai yg kata kt aku - U DESERVED IT!)
 
Ade 1 isu, kt opis. Opis aku, WSD dkt jln raja laut. 1 lg opis, HQ dekat Jln Dato Onn. Cerita mcm kt bwh lebih kurang time aku mengadu kt ida, jap aku Cut n Paste.
 
me: smlm aku kene stayback smpai mlm
  ada isu kt opis
 Miss: seyes?
  isu pe
 me: haih tensen sbenanye
 Miss: sian ko....
 me: isu sistem.. tp sbenanye isu network
  yg tensen tu
  bila aku ckp bende ni aku nk settel sblm aku pegi korea
 Miss: network kalu pgil teknisyn a
 me: sume org mcm perli2 aku
  cm buat2 or ckp2 ngn org
1:30 PM yela dia nk pegi korea kn
 Miss: adehh
 me: bkn semudah itu di sini. bkn semudah - panggil technicion
 Miss: tu la....aritu aku citer dn wak ko nk g korrea
 me: ko kene buktikan, itu prob network br diorg akan attend
 Miss: ptu die trus tnye2 n ckp xde org jeles ke ko nk g korea :p
 me: masalahnya, nk buktikan tu sesuatu yg bkn senang...
 Miss: pe mslh die sbnrnye
1:31 PM me: ahahaha..aku tak kisah, kalu dia nk jeles ke hape ke..lantak la..tp isu kerja jgn la nk kaitkan ngn perasaan jeles die tuh
  cmni.
  sistem pengurusan aset - ase ko tau sbb sume kementerian MESTI guna sistem ni
  aku ada 2 rangkaian, kem. wanita ni
  1 kt Jalan Dato Onn - HQ
  1 kt Wisma Sime Darby - opis aku
1:32 PM so server kt Jln. Dato Onn ni
  kalau akses dr Jln Dato Onn, means pc kt sana, akses sistem - takde isu
  tp kalu dr Wisma Sime Darby - ada isu = barkod tak kuar dlm report Kew Pa
  Kew Pa ni nama repot kewangan
  ada dlm pekeliling la suma ni
  masalahnya mmg dh test
 Miss: o2
  p2
1:33 PM me: sistem yg sama, digunakan dkt kem. kewangan, diinternetkan, akses dr opis aku ni ha, boleh generate barkod dlm semua laporan kew pa.
  so ko pikila, sekali petik je, ko dh tau, ni bkn isu sistem
  ni isu network
  sama ada ada firewall/content filtering/gateway ada block sumthing
1:34 PM even network guy pn ada ckp, mmg ada blocking dekat dlm error log firewall, means image blocking pebenda ntah
  TAPI diorg tetap nk aku buat further test, siap suruh aku suruh vendor tukar koding
  tu yg dok perli2 aku tuh
1:35 PM memula tu aku nk wt test, siap suruh vendor bg emel rasmi, konon cm aku ckp2 ni aku tipu la apa la
 Miss: ko citer jp ek ....
 me: aku ckp, takpe bia aku emel, sbb aku tau pe yg vendor dh buat.
  ok
  pn taknak, nk jgk vendor
  pstu bila aku fight2 nk jgk wt test, dia bg, tp mcm tros nk smlm.....
  dgn anak buah aku EL sorg
  sorg pregnant
  berjalan dr Wisma Sime Darby pegi Dato Onn
1:36 PM Sbb kene cabut network pasang direct, tak lalu firewall
  tu yg kene pi sana takleh test dr wisma sime darby
  test2 ok, kalau takde firewall
  pstu pg ni, dtg opis, tetibe die ckp, dh ok.
  upenye die buat netting je kt server
  aku ckp ngn kuyu
1:37 PM kuyu ckp netting tu mmg kerja org network la, bkn kerja org sistem
  sbb aku mmg tak tau pn psl netting2 nih
  even ip2 tu suma dorg yg set kn sume
  tu yg aku bengkek je
  wpn isu tu dh settle
Tak tau la kalu korg paham ke apa aku merepek kt ida tuh. Ke korg mls nk bc ke kn. Lantak pi la. Tapi sebab tu la buat aku tensen.
 
1. Kenapa nk perli2, kalau kau nk pi sgt KOREA tuh, ko pegi lah. Aku pn tak paksa diri nk pegi. Aku pegi ni demi diri aku, supaya ada sumthing utk aku. Pun sebab ada peluang. Kalu takde pn aku tak kesah sgt. Aku stil lada Husband n Anak2. InsyaAllah, aku dh content dh ngn life aku dgn adanya diorg tuh. Tp siyes, pegi korea ni mmg atas dasar pentingkan diri aku sorg2 jerk. Bercampur baur, ase besalah pun ada, ase nk pegi pn ada. Tapi Husband aku ckp, u pegi. I sokong u pegi. Tu yg aku pegi. Aku berkorban sebab dia yang merelakan aku berkorban. Lgpn dh masanya, utk Hafiy, belajar hidup, tanpa aku buat seketika......
 
2. Aku tak tau la GOLONGAN IT lain. Tp Haluan Pemikiran IT aku, kalau dh org lain, boleh akses sistem thru internet. Takde isu. Kementerian Wanita je ade isu. Itu pn br intranet. Just connect thru 2 cloud. Takkan la salah org sistem. Takkan la smpai kene off guard firewall - menyebabkan aku kene stayback tu aku ok lg. Siap menyebabkan aku kene jln kaki, bwk pompuan mengandung. Tanpa belas ihsan dgn belagak mcm DIVA SIAL aku kate Selasa buat. Tros soh isnin Pstu perli, awk nk pegi korea kn? Sial lah aku ase pompuan tu. Kenapa kau tak awal2, dh claim tu isu ko. Nk ubah apa lg kt sistem mangkuk?
 
3. Tetibe, dgn slumber tapir, ok sistem dh ok, mmg bkn salah firewall kitrog. Mmg kene betulkan kt server U ALL. Haih cantik bahasa kau. Sistem eParlimen pun, diorg betulkan kt koding je. Tak payah nk tuka2 kt firewall. Biar benar. AKu tanya hubby aku. Die keje jaga network. Dia ckp, netting apa kejadah haram tu mmg keje dia. Connection2 mmg keje dia. Haram jadah beruk makye, bkn aku maki laki aku. Aku maki beruk makye mangkuk hayun kt opis tercenta aku tuh. Ha jgn nk saman2 aku. kalu ko saman aku maknenye ko ngaku ko tu beruk makye. Oh lupa. Die takleh baca blog aku. MUAAHAHAHAHA...
 
4. Dh abis idea nk memaki hamun. Gua dh tenang.
 
Best la kutuk2. Sori la kengkawan. Korg kene tempias...
 
K la nk tdo. Babai. To mimah, pstikan ko bc seluruh cite termasuk chat k. Bia ko migrain. Hahaha. Ok tak lah aku buat lawak. Aku tau tak klaka. Sori. ;p
 

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 26, 2010

Bercampur Baur

Aku nk list apa plan terdekat aku:
  • 30 Julai, cuti, akan celebrate beday pedaos dekat nursery. Dlm tu akan tulis sekali beday hapiy, beday pedaos ngn anni aku n hubby.
  • Tahun ni, gua missed lg anni gua. Tahun pertama, celebrate br lepas gaduh, celebrate ngn tgk wyg pstu tuut. Tahun kedua, celebrate masa dlm pantang n dpt brite dpt keje gmen. Tahun ketiga, LUPAAA 6 Ogos br ida wish. Padahal dh missed 2 hari. Tahun keempat, which is this year.. AKU KAT KOREA. Hubby kt MESIA. HUwaaaa. Br kawin 4 tahun dh lupa2 kn. 
  • Masa aku plan nk pi korea, slumber aku tulis 3-25 ogos. Sblm tu tak cmpor flight 4 - 24 Ogos. 4 Ogos tuh. Hari gua nikah ok. Tp mlm tu tido asin lg la. 5 Ogos br tdo sama. Ekekekekeekeekekekekek. ;p... Tak tau pun. masa aku nk plan beday pedos. Br aku pasan. uwaaaa. 
  • 31 Julai, pi Teluk Batik. Citer kt hannan. Ko ni tak pi pi lg teluk batik ek. Bkn blom pi, dh pi dh aritu. Cuma kali ni ada plan BAEKKK PUNYOO.. Siap BBQ. Tp tu pn kalu mak mertua gua bg green light. Sbb dia yg nk sponsor BBQ suma. Kalu tak, gua lepak Sg Besar jela. Kalu dia tak mau sponsor. Gua pn tak dapek nk tolong. Tu pn gua dh jeling2 kredit kad limit hubby.
  • 1 ogos, Balik KL.
  • 2 Ogos masih pi kerja.
  • 3 Ogos, siap2.
  • 4-25 di Korea
  • 25 Ogos, Malam. Bersatu bersama keluarga. Aku blom pegi aku dh miss diorg gila gila
Kesian hubby. Time2 skg ni aku sgt busy. Cheh tapi busy smpt tulis blog plak. Ho ho.
 
Yang dia plak mengidam mcm2. Stakat ni penuh kekecewaan. Lepas tu aku ase jahat je nk tinggalkan dia. Tros emo bila org tanya2. Kenapa mengapa bagaimana. sbb aku pn tak tau nk jwb ok......
 
Kami perlu kuat hadapi ni semua. Kami hanya ada kami berdua dan dua anak kami. Cheh poyo......
 
Kepada hubby : Tapi i ase mcm u kene pisahkan pedos ngn hapiy la on weekdays. Sbb cmne u nk dokong 2-2 masuk kete? Huhuhuhu.....
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
 

July 23, 2010

Kenapa?


Kita cuma insan yang dijadikan Allah dan menumpang di bumi Allah.
 
Sesungguhnya, berdirinya kita, kerana Allah.
 
Siapalah kita di sini, andai kita tak mencari keredhaannya.
 
Betul, kita ada hati, kita ada perasaan.
 
Kalau bukan kita yang menjaganya Siapalah lagi.
 
Kenapa? Sukar utk kita mengatakan. MAAF.
 
Kenapa? Sukar untuk kita menerima, bila ada orang merendahkan ego nya, dan melupakan sengketa.
 
Kenapa tidak, kita cuba berkerjasama dengannya?
 
Kenapa kalau pun kita berkerjasama dengannya, tapi hati kita tidak menerimanya.
 
Kenapa, perlu bermasam muka.
 
Kenapa, perlu terus menerus bersengketa.
 
Menjauhkan diri, menyembunyikan suara, mengalihkan pandangan.
 
Kenapa? Terlalu pentingkan diri sendiri?
 
Sebab kita manusia. Yang penuh tuhjahan dan bisikan dr laknat Allah itu.
 
Sama ada kita sedar atau tidak.
 
Kita sedang dgr ckp2 dia.

Wallahulam...
 
p/s ; huwaaa susah nya nk maafkan org kan.. huhuhu
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 16, 2010

Salam Pagi Jumaat.

Dh lama aku simpan nk tulih entry ini. ekekekekeke. Tp tak tau la kalu bole mampu tulih bebanyak. Ho ho ho.

Nk citer 1 jerk. Korg pn dh tau dh mem ni kn. Punyalah poyo padahal blom kompem lg.

Ko kene interbiu dlu, kene tggu kompemetion dlu. Ko kene tu kene ni kene tu kene ni.

So aku pn sonyap. Mana tau tak jadik buek malu yo kaum family sanak sedara pak menakan anak menakan sumer kn. Hee tak kose aku nk jd bau2 bacin ngn minah ni. Hehehehe.

Tak tau la cemana, ape ke hel nye. Kali ni ORG KOREA tuh approach KEMENTERIAN aku dlu. Cheh ckp cm aku lak menteri. Bkn la bese bende2 OBER OBER sea ni msti la approach JPA dan segala bagai nya kan. Ntah kenapa die approach direct. Pstu plak, lg cm tak sangka, approach bahagian aku direct. GILO kn. So bila aku ckp, cm kompem je ni aku pegi. Smpai KAK LIMAH the menace pn tak caya. Smpai aku dh pi buat paspot. Blom kompem lg timah. Smpat lg nk menarik diri. Hohoho.

Sbb mmg mcm tak masuk di akal la kirenye. Sbb die terjadi bkn seperti kebiasaan kot.

Wpn aku dh dpt confirmation and invitation from the KOREANS, tp still, flight aku blom konfirm. So ada lg 1 level la tuh. Kuasa Allah, apa2 aku serah kt Allah. Tp ikot perancangan nya. InsyaAllah, JADI aku pi KOREA nih. Korg sebagai kawan2 dan pembaca setia blog aku doa2 kan la ye. Tenkiu. :D....

Cm bila aku bc doa kwn2 rapat. Go timah go. Go situt go. Wpn korg takdelah ckp cmtu. Tp aku ase terharu. Eee bestnye dpt pi Korea. Instead of, ko jgn timah, blom kompem lg. So ada yg positip - maksudnya bg aku rasa terharu. Dan ada yg negatip - maksudnya bg aku ase erkk skit. Tp takpe. Gua tak kisah. Yg penting, kwn2 gua yg tersayang tu, depa ckp apa yg gua nk dgr. N gua beruntung sgt ada lu orang semua. I lap u the most lah. Hehehehehe. Cm ida hannan gurlz. Thank you the most. Memember opis ku yg rapat2 tuh, ada yg takleh bc blog so aku thank dgn senyuman jelah. Kekekee.

And Mr. Hubby sgt supportive. I galakkan u pergi. I can nk peluk dia hari2, cheh, padahal mmg peluk dia hari2 pn. Ho ho ho. Tenkiu sayang jasa mu dikenang. Hehehe.

Wpn lepas beberapa ketika. U jgn lupa sediakan i jadual utk budak2 ni minum susu ke apa ke. Cmne i nk jg dorg ni betul ke ni u pegi ni. Ho ho ho. Kesian plak aku. Pstu die ckp, U pegi u pegi. 20 hari kn. Takpe u pegi dlu. Alamak, aku tak dpt bayang kalau aku plak kene tinggal. Hu hu hu.....

Aku pegi ni bkn apa, 1 je. Main reason bkn nk cari kebanggaan ke hape ke. Hanya sekadar pengalaman. At least tercatit la somewhere, that i did have this chance. Aku tak harap peluang kedua ketiga. Takde pn takpe lg bagus. Sekian maklum, korg pn tau cmne aku kerja. Asek nk gaduhhhh je ngn org. Asek nk malas2. Asek nk tak serius. Mmg takde harapan langsung la aku dlm karier aku ni. Ni mcm mencari sesuatu la dlm hidup, yg aku takde. That's all. Sorry anak2. Sorry sgt. Mama ase bersalah jgk ni. Akan missed 22 days la. 2 hari tambah utk time pegi dan balik. Cmne lah dorg. Aritu tinggal pedaos 3 hari pn ase mcm byk development dia aku terlepas. Ni hapiy plak. I dun know how. Huhuhuhu. Td mak aku call ckp, kesian hapiy, dia masih menyusu badan. Uwaaaa...

Ida lak ckp ngn aku smlm. Dh lepas ni kau jgn pandang belakang. Bkn mcm cite pandang belakang antu tuh. Wakaka. Lawak plak. Ok2 tak lawak. Tp betol lah die kate tu. Nk pegi, tros tekad. Jgn pandang apa2 dh. Moga2 Allah kuatkan hati aku....

Hubby pn ada kata, I ase kalu pi anta u nnti tak payah bawak budak2. Nnti ada u takmo pegi last minute. Huwaaaaa. I think just think of if, i'm gonna cry.......

Akan rindu korg semua. Takpe, aku still boleh lg tulis blog. Lg pn 3 minggu je, small matter (sedapkan ati).. Huhuhu.......

So, confirmation dh dpt, paspot dh buat, medical check up dh buat, insurans ngn flight ticket je blom.

Wait for me Korea, i will come to you. InsyaAllah... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 13, 2010

Korea

Blom kompem lg. Just letak nama kasi byk kt list tu jerk.

Aku br tepiki, mgkin dh smpai masanya aku pi otstesen tinggalkan anak2.

Tetibe ada org tanya, nk pi Korea tak?

Tapi kene bg jwpn sblm esok, siap ngn medical check up lah apa lah.

Masalahnya arii gua kene pi Parlimen.

So mgkin dpt mengelak dr pegi. Ho Ho Ho.

Sbenanye aku pn tak tau nk pegi ke tak.

Bab anak2 mcm tak de masalah sgt. Hapiy pn dh setahun. Susu abang die bleh minum. Aku jela mgkin merana nnti nk wean kn. Aku blom wean lg buat masa nih.

So 50:50 skg.

Tapi takpe. Blom kompem lg. Blom masanya utk ase sedih ke gembira ke teruja ke atau nk pi buat passport ke. Hua hua hua.

1 best, dpt buat passport FREE.....

2 best, dpt la pi obersea, otstesen. Dgn keadaan karier aku yg cm tonggang langgang ni. Mmg tak harapan.

Ok kita tggu jwpn bos.

Tp ase mcm tak kot. Tp kalu ye pun best jgk.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 08, 2010

Dialog Nursery.

Entry pendek2 jela kengkawan. Takpela janji berupdate. Hehehehe.

Pagi tadi time antar hapiy, aman gile. Aku bg die pegang anggur sebelah, sblh tgn lg chupa cup yg mini tu. Tp tak bukak sarung. Die kalu ada makanan mmg behave. kalu tak manjang kene nenen sambil driver lah. Kene bg die pegang stereng lah.

Smpai2 pintu nursery:

Cikgu: Hafiy makan apa tu.
Aku: Makan anggur cikgu. Hehehe.

Cikgu: Ha dia ni mmg suka mkn byk dia mkn.
Aku: Iye. Iyela susu dia kurang. Takpe ok la die mkn kn?
Cikgu: Takpe kita suka tgk budak mkn. Suka tgk. <aik cikgu perli ke cikgu. huhu>
Aku: Hehehe. Pelik abg die kurang lak mkn kn.
Cikgu: Eh taklah, Firdaus pn kuat mkn. Sama 2-2 kuat mkn.

Aku: Yeke. hehehe. <purak2 gelak padahal dlm ati dh malu giler.ahahaha>


Malu2, pttla balik umah mcm tak lalu mkn jerk. Upenye kt nursery korg dh mentekedarah ek.

Sib baik mama bg biskut skali skale teringt. Takde la malu sgt.

Tp malu jgk.

Malusssss. Hehehe. Sekian.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

July 07, 2010

What The Hell?

Apa punya jenis manusia ntah. Aku pn tak paham. Tapi yang pasti. Menyirappp je darah aku.

Hello... Kata sedar diri. Mmg tak ah ok.

Hahaha.. Tetibe nk emo pagi isnin.

Takdelah, ko piki ek, eh ada ke nk piki. Hehehe.

Mmg remeh la TETAPI sesuatu ok.

Ok apa dia ni. Ish ish...

Takdelah, Yg ko nk bg kenyataan, Mak budak tu takleh halang ko main ngn budak tu apahal?

Tu anak ko ke? Ko yg mengandungkan anak org tu ke?

Dh suami dia ko rampas. Ko nk rampas anak die gk?

Herghhh..

Itewww yg aku marah tuh.

Kesian Nora Danish.

Damn u Fasha Sandha.

Ok aku dh update. Best tak update aku? Heheheheh....

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin