January 30, 2012

Model Belakang Cermin

Semalam adalah edisi mogok sedunia. Hati panas dan jiwa PMS.
Tapi rugi plak mogok lama2. Kene memerap kt rumah. Bila kene pancing ajak main bowling + makan2 kt One Utama. Of course la tidak akan ditolak sama sekali. malah disambut baik. Boring sey cuti2 duduk rumah sahaja. Wpn gaya nk menyopping adalah tidak mungkin sama sekali. Nantikan edisi Langkawi. Tidak lama saja lg. hehehee


Anak2 lg lah hepi. Lari sana sini. Adoiaii. Sabakn jelah. Sebelum tuka jd naga. Layan kn ajerlah. Hohoho. Itupun dh kene sound ngn Firdaus. Mama ni tu pn nk marah. Huhuuhuuh

Sesi pertama. Pow naik kete menan ni. Huhuhu. Ni sesi wajib setiap kali kuar pi shopping compleks. Alasan duit mama habis tidak diterima pakai lg. Lame excuses mama. Tp mmg ada singgit je syiling lor. So main la ko 2 minit je cukop. 

Selebihnya sesi window shopping. Sesi makan tghari kt Chicken Rice Shop. Sepinggan nasi Aus mkn sorg. Pergh... Sungguh tak sangka. Hafiy pn mkn sepinggan gk. Suap2 smbil jln2. Kejap2 nk nasi. Kejap2 nk nasi. Ayomak. Makin tinggi la bajet lepas ni... Huhuhu... Ok la budak2 dh nak mkn. Moga membesar dan sihat bagai johan amin....

Sblm smpai destinasi sebenar, kami pi marco's pizza dlu. Sempat patah balik opis en. shahrun sebab tak print lg voucher groupon. Sesi jalan smlm adalah ditaja oleh groupon... 2 set large piza plus air coke sebotol = RM30 je.

Smpai marco's dh tutup. Dia bukak smpai 2:30pm. Dr kul bapa aku tak psti. Tp kene tggu smpai kul 6pm br dia bukak balik. I'm not sure why like that. But like that.

So tu yang pi OU dlu tu. Igtnya nk mkn dlu br main bowling. Tp jangkaan kami meleset. So kami pi OU dlu and plan mkn kt marco's for dinner je.

Smpai OU terjah Chicken Rice shop. Mkn berempat RM45.50. Gilos. Tp puas ati la sume mknan abis. Dgn nasi2 pn mkn smpai ke butiran terakhir.

Lepas mkn smbil tggu en. Shahrun memerut. Smbil layan anak2 yg super dooper lasak skg nih. Huhuhu. Kt bawah ni Firdaus blakon jd patung kt blakang cermin kedai PUMA.. Gilos ah malu mama. Nk buat2 tak kenal mmg rupa tu dh kompom2 la anak aku kn. Hohohoh. Gmbar yg aku snap ni tak nmpk sgt. Mula2 tu mmg nmpk sgt. Smpai aku tergelak. Tp terpakse cover. Sebab budak PUMA tu dh muke sentap plus risau Firdaus dok lari2 atas platform tu. Hafiy dh nmpk apa lg. Dgn suka hati die pn join. Hohoho..

Sekali tegah. Tak jln. 2 3 kali. Last2 malas layan aku snap gmbar je...

Terhibur gk la hati yg duka lara tak tau pasaipa ntah. hehehehe...

Lama lak en. Shahrun memerut. So mmg ler puas budak2 ni pelbagai possing dia jd Patung blakang cermin tuh. Hahaha. Anak2 ku....
 Bila dh pasan mama amik gmbar. Mula la posing yg tak berapa nk menarik. Hehehe
 Tgk la tu. Kejap lari sana. Kejap lari sini. Sbenanya ada sorg minah PUMA tgh berdiri berdekatan dengan muka ketat. Aku amik gmbar dr luar kedai. Malu giler sey. Amik gmbar ni dlm masa beberapa saat je sebenarnye. Nk amik video susah nk upload. Tu yg amik gmbar tu. Huhuhuhu....
 Lama2 lepas tu dia buat gaya melekat ke dinding cmni plak.. aduuhhh..
 Masa ni gua dh tak tahan. Sambil snap. Smbil otak pikir nk dukung 2 org manusia nih.

Lama2 berjaya gk la bwk dorg kuar dr situ. Huhuhuhuhuhu... Mula2 dh bwk dh. Pstu die masuk balik! 

Lepas tu bwk pi depan pintu bilik air. Apela lama sgt en. Shahrun memerut. Smpai bowling center... Smpt en. shahrun solat asar bagai. Main 4 game berempat, tp 2 nama je la. Budak2 ni dok baling bola berat 8kilo. Hahaha. Baling mcm lawn bowl je... Siap ada bola patah balik..dh smpai kt ujung patah balik. Hahaha. Sbb slow sgt die rejek upenye...

Puas la dpt main bowling.... Hasil groupon gk.. Tak sure brape. Tp agak murah jgk la... Budak2 pn sonok dpt main...

Dlm kul 6 lebih..Rush pi marco's piza balik. Kul 7pm smpai sana. Order mkn... sblm kul 8 dh gerak balik.. Kt marco's pn budak2 ni dok la main lari sana sini..

Smpai umah mandikan bagai... tuka bj... Buat susu sebotol..

Tetido ko 2-2.. Hahahaha. Tgk AJL tanpa gangguan smlm.. Best gile. Kalu tak sorg nk ckp ni sorg tarik nk ckp tu... Adehhhh..Saba jela budak2..

Dan smpai la kepagi dorg tdo. Gile penat agaknya... :D....

Cat Bilik Aus dan Hafiy

Pergh.. Serius nampaknya en. shahrun nk menukar kedudukan tidur anak2 nya. Hohoho. Bermula dari pencarian tilam, membawak2 plak ke pencarian ekon. Gile bankrap. Tu br byr bulan2. And tilam tak jmpe lg.

Tetibe dpt idea br. Sementelaah, RABU NI CUTI!. Hihihihi...... Tp aku ada plan lain. Ada 2 plan, pi JlnTAR (dgn baki gj takde, harapkan claim milage? tidakkk) atau uruskan transfer duit ASB masuk Tabung Haji...... Hmmm....

Tp en. shahrun terlebih dlu membuat plan.. (cmne kite nk patahkan plan tersebut? hohohoo....) Sebab plan itu adalah mengakibatkan kewangan sedikit terjejas serta masa yg ada mgkn tidak berapa nk mencukupi. Huhuhuhu....

Itulah dia.. Plan utk cat bilik anak....

So aku piki2. Hermmmm.. Mcm menariks gk kn. So aku browse2 la serba sedikit kaler2 yg sesuai... hmmm...

Ni kompom Aus ngn Hafiy suke. Antara cartoon character kegemaran diorg. Aku pn suka, gabungan Biru dan Merah. Tp rajin ke nk lukis Spiderman kt dinding? Hohohoo....
   
Erm ni mcm plain sgt. Tak brape nk garang mcm boys.. Boys patut lebih rusky kot? Hehehe..
 
Erm.. Cmni pn tak brape nk garang..Tp aku suke plak. Mcm sajak ngn boys.. Green, Orange and Mud Grey... Muddy look kot...
Blue and Light Blue
Blue and light Blue..
 
Bold blue... I like.. With a little green, white and red.

Sekian, terima kasih.

January 26, 2012

Teluk Batik 2012

Cuti CNY tahun ni adalah balik kg. Hari pertama cuti yakni sabtu, kami lepak2 kt rumah ja. Kemas apa yg patut. Dan jalan skit kt Alamanda....

Hari kdua, yakni Ahad, barulah en. shahrun ajak kami balik kg...

Sekembali ke kg, kami plan nk ke Teluk Batik plak. hihi

Takde gmbar nk disharekan sebab mode henpon adalah habis bateri. Ada amik gmbar pakai henpon en.shahrun. Tp gmbar bodo2 jela. Huhuhu.

Tak mcm tahun lepas, Teluk Batik 2012 adalah extra horror kot? Huhuhuhu.....

Last year kami pegi, keadaan amat tenang. Takde orang, parking senang. Pantai pn nampak jelas je. Angin sepoi2. Sgt indah lah.. Tenang je. Hehehe...

Tapi tahun ni kami pegi, Ya Allah. Penuhnya manusia. Berlapis2 manusia berpusu2 letak khemah dan tikar bawah pokok ( Alhamdulillah masih banyak pokok kt Teluk Batik)... Masa mula2 smpai, try gk pasang khemah betul2 tepi laut. Tp takleh, sebab panas sgt. Besela pantai kt Mesia, bkn kt hollywood. Huhuhuhu... Tp dh mcm pantai Baywatch dh. Bukan sebab pemakaian seksi2, tetapi penuh ngn manusia. Di luar mahupun di dalam air. Kui kui kui.

Tapi bahaya skit Teluk Batik ni, sebab dalam and tak berapa landai lantai dia. Kalu kt teluk kemang, dh jalan jauh ke tengah pn masih tak dalam lg. So utk kanak2 lebih safety la kot... Kt Teluk Batik ni, kene sentiasa tengok anak2 yang masih kecik. Budak2 ni bukan tau bahaya. Huhuhu....

1 mcm perasaan yg sgt rimas. Sebab ramai sgt org. Kami dh smpai n cop tempat pn masih ada lg yang baru smpai and dok tercarik2 tempat. Kami smpai tu dlm kul 10pg. Dlm 2 jam masa perjalanan dari umah mak mertua (Simpang Lima, Sg Besar) .Smpai ase nk balik jam jam tu jgk. Nk pi toilet pn beratur mak ai panjang kemain lg. Igt nk tggu org reda. Makin ramai org ada lah. Ujung tahun 2011 kami ada pi Teluk Kemang, Port Dickson. Mcm ni gk la gayanya. Tp toilet besar skit. So beratur taklah panjang sgt. Kali ni... Ya Allah. Kemain panjang lagi beratur kot. Tapi tak nampak kerabat India dan Cina. Mgkn diorg sedang sebok menyambut CNY. Byk kerabat Melayu, Jawa dan Banjar jelah. Hohoho....

Kami bawak bekal rendang + nasi impit + cekodok ikan bilis. 

Yg ikut, Mak aku, 3 org adik aku yg paling bawah. Mak mertua + Pak mertua. Family kecik aku. Dan 2 kereta.

Sekali sekala aku ganti2 drive ngn mak aku.

Time pegi OK.

Time balik tak OK. Smpai ada org tu merajuk plak. Ish ish.....

Terhad alatan komunikasi. And communication break down, nak wt cmne. Innalillah... (tak semestinya kita sebut perkataan ni kalau ada org mati je. kalu ada bala menimpa pn kite boleh sebut gk. sila rujuk ustaz masing2. ;p).....

So inilah pembuka percutian tahun 2012 kami... tapi malas aku nk update kt percutian keluarga tuh. ahahah. takpelah nnti aku update jgk. Mgkn pergi teluk batik ni mcm agenda tahunan kot. sebab tiap2 tahun la pulek pegi. hihihihi....(baru tahun kedua. hihi)

Kesian anak buah en. shahrun, dia yang dok mesej kami laki bini nak pi Teluk Batik. Dr tahun lepas lg plan nk pegi sebenarnya. Sebab Teluk Batik ni dekat ngn Lumut, so byk la org jual2 ikan bilis mata biru, kononnya diimport dr Pulau Pangkor. Tp seriously, ikan bilik dia mmg sume mata biru. Huhuhu. last2 time kami pegi, dia ada family event lak. Kami cucuk2 gk ajak pegi. Tp mak bapak dia tak kasi, yelah. Family event comes first. Lenkali kita pi na...

Besela kalu bwk org2 tua pi jln ni. Diorg tau ja nk menshopping apa kn. Sonok la tgk depa shopping. Alih2 kami pusing nampak laki kami pn shopping sama. Maklumlah gaji masuk awai lak bulan ni. Jd simptom2 abis duit pn dtg awal jgk la bulan ni. Contoh nya : Bawak bekal nasi pi opis. Dan wiken dok umah sj. Haramkan WSK masuk mana2 tempat bli brg2 seperti tesco, k4, jusco dan sewaktu dgn nya. Kui kui kui... :D....

Org yg paling gembira adalah anak2 kami 2 org tuh. Mlm2 tdo lena tak hengat, takde bgn nangis2 punyalah penat bdn diorg tuh. Kesana kesini. Dok berlari suka suki. Balik teluk batik ada plak org melayan diorg memancing ikan lak kt umah nenek depa. Hohoho. Sonok la tu. Mama pn sonok tgk korg sonok.. :D..

Selasa mlm, mama try ajar abang Firdaus ngaji Iqraq. Tp hafiy yg jerit2 nk blaja jgk. Pstu try ajar huruf Alif di atas Aa, Ba di atas Ba. Ya Allah, budak ni cepat je dia tangkap (ekceli dh 2 kali attempt la. Attempt pertama smpai barisan kedua dh meronta2 bosan. Attempt kedua, smooth je dia br dr line pertama smpai line terakhir. Alhamdulillah. Dan abang Firdaus siap ikut abang smayang magreb dr rakaat pertama smpai habis. Time berdiri mama ajar baca Al-Fatihah. Adoi tak tau nk menangis ke nk gelak. Ok takpe, ni br first step kn? still long way to go. :D.

Sorry geng bc buku sekalian. Dan rojak citer sume dlm 1 entry. Anggap la tajuk entry ni, aktiviti cuti CNY 2012. Hohohoo. 

Sekian. :D
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 19, 2012

Indera kayangan

Morning..

Mood adalah basi.

Sepanjang malam xdpt tidur.. Sebab yg xtau kenapa.. Rushing pi airport. Boarding time 630.. Fly 705.. Smpai2 pn dh kul 630.. Huhu..

Skg dh kt alor setar.. Pastu ada event kt perlis.. Anak2 dgn abah dorg.. Tak tau la apa kejadian.. Call xangkat lak.. Huhu..

Mlm ni balik KL balik..Yey..

Janji xyah pisah ngn anak2.. Tp tu la.. Smpai2 for sure dorg dh tdo..

I miss home...

Going to be a long day..

Sigh...

January 18, 2012

Sinis..


Kelmarin. Aku ditegur sinis oleh suami. Semasa menjamah Sup Tulang masakan ku.

"Ini lembu Feedlot ni."

Aku macam blur mulanya. Apa tujuan remarks sebegitu dikeluarkan.

Lama aku fikir. Akhirnya selepas hampir 24 jam berfikir baru aku sedar.

It was meant to say sumthing like: Bersyukur dengan pemberian oleh pihak kerajaan.

Umum telah ketahui tujuan NFC: Untuk mempertingkatkan pengeluaran daging di Malaysia. Supaya Malaysia tidak mengalami ketandusan produk daging. Kerana daging adalah makanan yang digemari kebanyakkan rakyat Malasia termasuk aku, dan suami kesayangan yang amat aku cintai itu. :D.

Tujuan itu amat penting. Target NFC itu memang penggalakkan kelancaran ekonomi negara. Siapapun tidak mempersoalkan tujuan yang suci murni tersebut.

Now, sekarang bukan aku nak membabi buta menyokong tindakan pembangkang mengwar-war serta memburuk2kan pengusaha NFC. Kebetulan pengusaha tersebut adalah merupakan suami kepada seorang Menteri di sebuah Kementerian yang agak terkenal dengan Kebajikan Masyarakatnya. Pertama sekali, aku tahu mengapa Menteri tersebut tidak gusar langsung pada mulanya. Mengapa Menteri itu terus memegang tampuk pemerintahan tanpa meletakkan jawatan walaupun semua pihak penyarankan perletakkan jawatan. Semua pihak merangkumi pembangkang dan rakan-rakan dalam parti politik yang sama menyarankan perletakkan jawatan tersebut. Bacalah mana-mana media cetak atau elektronik. Semua menyarankan perkara yang sama. Parti politik yang memegang tampuk pemerintahan memberikan alasan supaya Menteri tersebut meletakkan jawatan beliau kerana khuatir, isu NFC akan mencalarkan kepimpinan politik mereka.

Well, aku hairan bin ajaib. Pada aku dh cukup membebankan dan cukup kuat untuk beliau meletakkan jawatan. Tetapi beliau tidak melakukan sedemikian. 

Kerana apa? Kerana Projek NFC telah dikeluarkan mengikut peraturan yang ditetapkan. Bukan rundingan terus. Cuma kebetulan sahaja, keluarga Menteri tersebut menang dalam bidaan yang dibuat. Jadi jelaslah, sistem yang biasa digunakan. Maka tiadalah penyelewengan dalam tampuk pemerintahan.

Jadi aku bertambah hairan apa yang pembangkang bisingkan. Bg aku. Kita kene berasa hairan. Kita kena terus mencari punca sebab musabab. 

Jangan berat sebelah. Dan menutup mata. 

Kita kena ingat. Kita sebagai rakyat, tidak hutang apa-apa dengan pihak kerajaan. Kalaupun kita berjaya di Universiti. Tidak cukup kuat untuk kita merasa terhutang budi dengan mereka. Sedangkan, kita mengundi mereka untuk menguruskan kebajikan kita. Bukan hanya orang miskin yang memerlukan kebajikan. Tetapi SEMUA RAKYAT. Contohnya, kebajikan dan keadilan di Jalan Raya. Mengapa diwujudkan saman? Supaya tiada pemandu yang sewenang-wenangnya menggunakan jalan raya macam bapak dia yang punya. Contoh. Ataupun, dari soal pendidikan. Supaya semua pihak sama rata berpeluang melanjutkan pelajaran sekiranya mempunyai kelayakan yang mencukupi. Bukan untuk org kaya sahaja. Waima bukan juga untuk orang miskin sahaja. Tetapi UNTUK SEMUA. Kita kene sedar bahawa KERAJAAN, BEKERJA UNTUK KITA... Mereka dibayar elaun (menteri semua dapat elaun, bukan free). Macam aku, pegawai kerajaan. GAJI AKU DI BAYAR OLEH PEMBAYAR CUKAI. Jadi bukan kerajaan owns the rakyat. Tapi RAKYAT YANG OWNS THE KERAJAAN. 

Maksudnya, pemikiran lapuk seperti kita perlu membalas budi kerana kita telah berjaya kerana kerajaan perlu difikirkan semula.

Now back to NFC. Aku sedar, aku tahu. Tujuan NFC mmg baik. Objektif nya memang bersih.

Namun sekarang dari segi pengurusannya terdapat masalah. Masalah macam tu takkan nak pejam mata je?

Ini yang aku tahu dan yang aku baca lah. Aku tak igt sources. Semua boleh cari di banyak lokasi. Kalau tak takkan Bung Mokhtar dan ramai lagi peminpin BN menggesa Menteri itu meletakkan jawatan.

1. Pembelian Kondo mewah dalam dan luar Negara;
2. Percutian Mewah keluarga.
3. Target 8000 ekor lembu by end of project. (started on 2007, end 10 years later patutnya. but after 5 years hanya ada 1000 ekor lembu. Projek dh halfway jalan, tapi separuh dari target tersebut tidak terpenuh pun.
4. 250 million be paid in full to NFC, but none have been paid back to the government. Itu sepatutnya loan government. Aku pn tak tau ada interest ke tak. Tp sepatutnya telah dibayar secara ansuran. Tapi takleh bayar sebab bilangan lembu tak ckp.

No you cannot tell me, i'm not paying my debt to government. Even if i ate NFC's cow. NFC cow tu utk sape? Utk rakyat kn? Kenapa pulak aku takleh makan.

Ini semua apa yang aku fikirkan. Sekadar renungan.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 17, 2012

Aku Rasa

Aku rasa lah kn. Ada pembaca blog aku terdiri daripada kejiranan villa park.

Aku rasa lah. Aku mgkn salah. 

Walau apa pun. pertama - of course kene lebih berhati2 melontarkan suara la kn. Hahaha. Tp so far, sbg penduduk Villa Park, aku ase mcm ok je. Alhamdulillah. Yg tak ok, parking aku jauh. Jenuh nk menapak angkut brg2 setiap kali keluar dan masuk umah. Huhuhu. 

Kedua. Hai kawan2. Sila perkenalkan diri anda kalu sudi. Hihihihi.

Tq.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Dilema Katil

Pergh byk keje in line kot. Sempat lg ko update blog.

Ah keje smpai luse pn tak abis. kui kui kui...

Ok nk cite skit kt uols sume (tetibe tuka mode gedik, ada aku kesah? hohooho)

Kitrog 1 family, 4 org, tido beramai2 di atas katil bersaiz King sejak kelahiran anak kedua kami. Masa dia lahir tu, dlm 2 3 bulan selepas aku dpt duit kutu. Maka aku pn bli la katil king size beg tersebut. Memandangkan katil queen yg kami beli semasa kami br mendirikan rumahtangga dh punah. Maklumlah.Bli 1 set RM600 ada lemari, katil dan meja solek. Bkn meja soi lek. haaa jgn salah bc k. ;p... Maka kami pn tdo la sekatil.

Tp anak2 kn membesar bagai johan. Aku tgk hafiy tu masih nk berdukung mcm baby. Tp kalu nengokkan ketinggian nak sama tinggi dgn abang. Abang die apatah lg. Semua baju, seluar makin tak ckp kain. Nengok sendiri pembesaran anak2, subahanallah, kuasa Allah. Kebahagian jenama apakah ini? Alhamdulillah. :D.....

Tapi dlm pada tu, katil King size tersebut masih tidak memadai untuk keluarga kami yang kian berkembang. Bkn dr segi kuantiti. Tetapi berat badan dan kepanjangan tubuh (utk anak2 je) hehehe. 

Dluuu.. Dluuuu sblm firdaus dilahirkan. Eh silap, sebelum Hafiy dilahirkan, kami tdo atas tilam queen 1, single 1. Amat bertepatan la ngn keperluan keluarga kami. namun sewaktu kami dlm pantang kami diserang penyakit gatal-gatal. Maka tilam tilam tersebut terpaksa kami quarantin kan. Dan akhirnya ianya menjadi habuan tukang pindah sewaktu kami pindah ke villapark. :).. Tapi masa tu dh ada katil king. So tak ralit la derma tilam2 kt org kn.

Pendek cite, masa pindah aku bli la katil double decker dengan harapan Firdaus dan Hafiy tdo di bilik sendiri. Namun itu hanya perancangan. Allah lebih mengetahui. Kedua2 anak kami takmo berpisah dgn kami. Hohohohoooho. Jd aku ase nk derma jgk je katil double decker yg quite expensive tersebut. RM700++.. Pun hasil duit kutu gk. Kui kui kui...

Tp kami bli tilam murah. So mcm span murahan je. Tak mampu menebat sakit badan.

So lately, to be exact dalam sminggu yang lepas. En. Shahrun telah amik tindakan drastik dan beliau tdo dibawah di atas tilam yang span murahan tersebut. Try tdo 2 tilam skali tak selesa sbb tenggelam katenye. Try tdo 1 tilam. Terjadiklah sakit dan sengal2 badan yang membuatkan aku takleh tahan tgk. Hohoho. Tp tak sanggup nk volunter ganti en. shahrun tdo di bawah. Ataupun bertindak kejam ngn letak Firdaus tdo bwh tu lepas dia dh lena. Sebab lantai kami tiles je, bkn perkir. So mmg seksa la kalu kene tdo bwh. Huhuhu. nk bli katil single, bilik tu kecik tak muat. 

So antara kami bli tilam yg tebal sikit, atau ajar anak2 tdo bilik sendiri.

Dilema dilema. OK nk pegi meeting. Bubbye.. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 11, 2012

Touched


Kami bukan menyokong membabi buta.

Tgk jelah the whole Family of the person. How had they grew up?

They don't bring trouble.

They're humbled.

They wear same cloths as the most of us, sat on the same couch we've been sitting. Most probably driving the same car we've been driving.

Bukan kerana kekayaan, bukan demi kemewahan.

Demi rakyat dan negara..

Sebuah perjuangan yg sejati...

Aku tak penah nmpk Anwar berdiri megah atau azizah pakai Louis Vutton sekali. Like seriously....... If she did pun, I think she deserved it for what she've been through for the past 14th years!

Rosmah pernah?

Rita, Watch Your Mouth

Adoi...

Bg aku la, kalu nk tegur isu family belah suami kita kene hati2 kot. Suami kita kn ada hati and perasaan.

Tak dpt bayangkan lah kalu kes mcm ni berlaku kt diri aku..

Wpn aku tak suke ke, sakit ati ke, ape ke... Ngn family belah mertua ( stakat ni Alhamdulillah, tak pernah la lg).. Bg aku kene la pendam... Even nk cite ngn laki sendiri pn kene hati2. Sbb benda tu mcm respect kot. Even laki aku pn mcm tu aku ase. Batas tu kene jaga la wei. Hello..

Kot ye pn, hang tensen sgt ngn ipar hang. Bincang la lek lok. Yg psti. Perkara pokok hang tak buat. 

Walau hang tak suke pn ngn suasana rumah mak mertua. Hang kene la balik jenguk depa gk wei. Hang igt apa. Dosa hang reserve semata-mata sebab hang tak ngam ngn ipar hang?

Siyes berdosa keh. Tak menjenguk mak mertua. Aduiai.... 

Pstu dok sebar fitnah. Tak tau la fitnah ka apa ka. YG psti tak elok apa hang buat tu.

Eceh rita rudaini bc blog aku ke? Hohoho..

Rujuk sini.

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 10, 2012

Catatan Anwar dari Mumbai


source : harakah

Saya dan Azizah tiba di Mumbai dan menuju Panchgani sebagai tetamu kepada sahabat lama, Rajmohan Gandhi, penyala obor perjuangan datuknya, pejuang besar India Mahatma Gandhi.

Lebih tiga bulan lalu saya berjanji untuk bersama beliau menyemarakkan semangat perjuangan Gandhi bagi menegakkan demokrasi yang mempedulikan nasib rakyat serta menolak kezaliman dan rasuah.

Sepanjang dalam perjalanan selama tiga jam, saya menerima ribuan panggilan telefon, mesej dari Twitter dan Facebook, komen di blog serta SMS dari pelbagai lapisan masyarakat Malaysia dan dunia yang menyatakan kesyukuran dan rasa gembira.

Fikiran saya melayang mengenangkan wajah gelisah, sedih, derita keluarga dan rakyat terutama di saat cemas menunggu penghakiman pagi semalam.

Alhamdulillah, saya bersykur kerana setelah sekian lama difitnah dan diaibkan oleh pemimpin dan media Umno, Hakim Dato' Zabidin Mohd Diah memutuskan -- berlandaskan undang-undang dan fakta --  bahawa dakwaan seseorang tanpa saksi dan sebarang bukti sokongan adalah tidak dapat diterima. Malah keterangan forensik dan DNA yang dikemukakan pihak pendakwaan turut dipertikaikan kesahihannya.

Saya tidak berhasrat menyingkap permasalahan lalu atau memberikan sebarang tafsiran mengapa penghakiman mengejutkan ini berlaku. Walaubagaimanapun, saya bersyukur ke hadrat Allah Azzawajalla kerana saya bebas dari fitnah jahat sedemikian.

Kasih sayang Azizah dan keluarga; kesetiaan rakan-rakan KEADILAN; dukungan PAS dan DAP;  para reformis dan sokongan dan iringan doa rakyat bukan saja ibarat penawar malah membajai penyuburan semangat dan daya juang saya.

Seperti lazimnya saya tidak cenderung untuk merintih kisah derita silam malah sedia memaafkan. Hanya yang dimasyghulkan ialah kebiadaban gerombolan kecil termasuk media UMNO yang berdendam kesumat dan terus memfitnah saya.

Saya ingin mengajak saudara-saudari bersama rakyat Malaysia untuk  melonjakkan perjuangan menuntut kebebasan rakyat; pemerintahan yang telus dan adil; ekonomi yang dipacu segar tetapi mempedulikan nasib rakyat serta menolak keangkuhan kuasa dan rasuah.

Kami sekeluarga amat terharu dengan luahan simpati dan dukungan semua. Semoga usaha murni kita bersama direstui dan diberkati Allah SWT.

Ikhlas dari,
Anwar Ibrahim

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Penting Solat Jemaah Dengan Suami

 

Aku tahu, dunia ini pinjaman. Aku tahu, kebahagian yang kita kecapi ini pinjaman. Aku tahu, aku bukanlah insan yang sempurna…

 

Semua bukan milik kita yang hakiki, semua milik Allah.. Aku tahu… Tp sejauh mana kita menjaga harta Allah yang telah dikurniakan kepada kita?

 

Tak salahkan aku nk share, apa yang aku amalkan kalau benda tu baik?

 

Kalau salah, aku mintak maaf… Sesungguhnya, aku Cuma nk share apa yang aku rasa baik.. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui…

 

Kt bwh apa yg aku emelkan kt suami aku, masa aku rasa sedih selepas sesi kaunselling……

 

 

 

Tadi *dia* cite, die pi jais. Pstu ustaz tu dh explain la kt *suami dia* 1 persatu. Psl tgjwb suami. Psl hak isteri dan suami.

 

Kn *suami dia* amik kete dorg tu, sbb *suami dia* ckp kete tu dh bli dr masa dia bujang. Pstu ustaz ckp, tp baya bulan2 smpai lepas kawin, so tu dh dikira harta sepencarian.

 

And dlm tempoh kahwin *suami dia* bertanggungjawab dr segi makan, pakai n tempat tinggal isteri la kirenye.

 

So *suami dia* diam la.

 

Tp *suami dia* ckp, die nk gk lepaskan *dia*, sbb die tak sehaluan dh ngn *dia*.

 

So, ustaz takleh wt pe.

 

Last skali ustaz bg nasihat kt *dia*.

 

Die ckp, bia kn suami nk buat apa. Ada perempuan lain ke apa. Tu dosa die dgn Allah, sebagai isteri diam je, n kumpul pahala byk2.

 

Pstu ustaz ckp, cube la bebaik. Solat tu cube buat berjemaah. Salam n cium tgn.

 

Pstu *dia* cite kt I. Dlm ati die, die n *suami dia* tak pernah solat jemaah sama2.

 

Pstu I ckp la, kenapa tak buat. I ngn u kn memang buat kn.

 

Pstu *dia* ckp, sbb die perempuan, takkan die nk ajak lelaki smyg plak. Kalu die lelaki lain la mmg die akan ajak.

 

Tros I nangis. Sedih plak I die ckp cmtu.

 

Sbb I yg terhegeh2 ajak u smyg ngn i. Smpai tggu2 u supaya kite dpt smyg sama2. Esp time kite gaduh. Sbb I tau tu jela pelembut hati kita masing2. Bila lepas smyg. U doa, n I amin kan doa u. Pstu kita salam n cium. Bila *dia* ckp cmtu I terfikir. Selama ni I terhegeh2 ke ngn u?

 

Aduh sedih plak.


Tp I nasihat la kt dia. I suruh die ajak n ckp baik2 ngn *suami dia*. Jap ayat I kt die cmni :

 

Siti: bahagia tu subjektif...ada masa kite bahagia..ada masa kite sedih..biasala tu kot..turun naik

cume tuhan nk uji ko skit...tu je..huhuh

ko ckp elok2 ngn *suami ko*..ko buat la perkara2 akhir sblm ko btol2 fedup ngn dia

ko blom pernah solat jemaah lg ngn dia

ko blom pernah letak minyak wangi ko kt baju2 dia. tmpt tidur dia

ko belum pernah bc doa, bc ayat kursi n tiup kt ubun2 dia

ko blom pernah cium die lepas solat

ko blom pernah amin kan doa dia lepas solat

byk lg yg ko blom buat ngn dia

ko ckp ngn dia...before die tinggalkan rumah tu

buat lah dlu benda2 tu ngn ko..and then kalu die ase nk kuar br die kuar..keputusan di tgn dia

ko lupekan dlu perlian dia sume tu...aku ase..ko lupekan dlu

ko buat dlu perkara2 yg ko blom buat ngn dia......

 

Ok la. Sj nk share ngn u. Tu pn kalu u tak busy n boleh bc la. Huhuhu…

 

 

 

 

January 09, 2012

Ayahanda Anwar 901

Do you really think these people is lying? Please see their eyes and recites Allah's names.. I hope Allah open up your heart and mind.. If truely saiful is sodomized by him, at least this family isn's guilty.. They deserve a chance of peacefullness and free from any form of painfull alegations... The man who's talking at the back is the son in law of the family...

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=ZjxYQWLPK9Y&feature=youtube_gdata_player

Itu Lebih Baik

Ada beberapa sebab:
  • Aku takmo menyakiti dia lg, dan aku juga nak melindungi diri dari disakiti
  • Aku dh berhenti berharap lagi
  • Aku tak mahu ambil tahu lagi, sebab aku bukan lah kawan yang baik untuk dia
  • Aku tak dapat membantu dia pun, malah masalah berlanjutan dan jadi apa yang jd sekarang
  • Aku tak mahu jadi saksi, melihat dia terus menipu diri dia (pendapat aku yang aku tahu die deny, tp itu pendapat aku, seperti mana aku tak dapat mengubah perspektif dia seperti itu die takkan ubah perspektif aku, dn kompromi aku terhadap perspektif yang berbeza ini smpai tahap ini sahaja)
  • Aku tak mahu lagi terus membelakangkan suami aku. Seperti mana dia mahu aku terus berdiam diri, seperti itu aku sekarang.
  • Betul, aku hilang seorang sahabat. Tapi lebih baik aku hilang dia, dari aku hilang diri aku sendiri
  • Itu lebih baik untuk dia, di sini dia tahu aku bukan lagi orang yang dia boleh harapkan..
  • Aku tak mahu terus mendengar dia merintih, dalam masa yg sama hati aku sakit, sebab rintihan itu takkan berhenti selagi namanya kehidupan..namun aku sakit, seperti apa yang aku ckp itu betul, selagi itu die takkan mahu nk mendengar... jadi lebih baik aku diam..dan terus diam...
  • aku tak mahu lagi dengar rintihan dia, sebab aku tak mahu lagi disakiti... dan terus disakiti...aku bertambah sakit, bila apa yang aku ckp itu betul, dan apa yang dia buat adalah sebaliknya..sakitnya diri ini, sebab aku seorang kawan yang tak bisa mengubati.......\
  • Aku juga tak mau terus disumpah "ko tak pernah rasa lg, tengok kalau ko rasa apa aku rasa pulak nanti cmne".... sedih, bukankah seorang kawan patut ckp mcm ni: "aku takmau ko rasa seperti apa yang aku rasa ni......" :(.... bukan sekali dia ckp cmtu kt aku..berkali2.......:(...
  • betul, aku khianati dia...sebab rahsia antara kami......korg dh tau dgn post ini....
  • siapa dia? dia lebih tau, kalau dia bc lg blog aku...longggg time ago, i know that she stopped reading my blog. which i never did to her blog. but recently.. i'm not reading anymore. i feel that she's been lying recently....
 Biarlah ia berhenti dari sini, saat ini....
 
Biarlah kami bawa haluan yang berbeza, kalau itu yang lebih baik...
 
Cerita dia itu, biarlah dia sahaja yang tahu atau org2 yang tertentu yang tahu... Tapi bukan aku....
 
Itu lebih baik...............
 
Harap dia bahagia dengan kehidupan dia dan moga Allah sentiasa memberkatinya. Amin
--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin
 

kawin 4

herm...
 
awal2 kawin dlu... ase mcm lek la...kawin 4 je kot... apa salahnya...
 
gi pn suami aku tu bkn milik mutlak aku..
 
Allah bleh amik dia dlm mcm2 cara....
 
maut pn bole jd salah 1 sebab kn..
 
memana pun..aku msti sedih... msti berduka lara... huhuhuhu....
 
true, life must go on... but for how long kn?
 
kompom menangis lagu rindu.. ecewahhh ehehehe.......................
 
tp lately.... aku ase mcm takleh blah ok....
 
how come a man divide his feelings to 4 wives? ok la maybe just 2? how can????
 
even now, aku ase mcm kene berkongsi kasih sayang dia antara aku, anak2, mak dia, kerja dia, kwn2 dia and minat dia............
 
nanti kalu kawin dua... tambah la list tuh???
 
homaigodd tidakkan itu terlalu absurd?
 
sedangkan seorg perempuan, mahukan dirinya menjadi perhatian penuh seorang lelaki...
 
tp sebabkan keimanan yg kental (insyaAllah)... jadi dia rela kasihnya di bahagi2 dgn anak2, mak mertua, kerja laki dia, kwn2 laki dia and minat laki dia..
 
minat bkn 1..byk lak tu....
 
bola (tengok bola, main bola-futsal/bola-padang, tennis, badminton, golf, rugby, dan apa2 aje acara sukan), tv, samsung note, minat pegi pasar.... ish ish ish... ha yg terkini karaoke...nasib baiklah tu bkn minat hakiki.. kui kui kui....
 
hahah... jap2..cop2...aku ni beriman ke? hehehe... ;p....
 
pstu kalu cmpo ngn pompuan lain.... uewwwwwww... kene share tuhhh geli okek... yucks.. huhhuhuhuhu....i kiss him..pehtu u kiss him too.. yucksss.. adeh tekesitu plaks aku piki...
 
ok2.. kita piki yg lain dlu...
 
pstu kalu sblm ni... selain pi keje, beliau tros balik umah bersama2 ngn aku..wpn kt rumah byk aktiviti lain yg beliau akan ceburi terutama tgk tv n telek samsung note beliau... duh?!
 
bis tu lepas ni cmne plak?
 
so tu yg gua takleh blah tu..... no no no no no....
 
kenapa tetibe aku tepiki psl kawin 2 3 4 ni?
 
sebab ni k.... sila rujuk. ;p

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

January 07, 2012

Soalan jawap soalan

Dia: u tau ke i main ngn sape smlm?
Aku: u ada bgtau ke?
Dia: kenapa u tak tanya?
Aku: kenapa i kene tanya?
Dia: u tau ke i main ngn sape smlm?
Aku: kenapa i kne tau u main ngn sape?
Dia: tau ke tak tau?
Aku: tau lah
Dia: sape?
Aku: u main ngn sape smlm?

Hohohoho

Sekian. ;p

January 04, 2012

Hempapai

Sebuah makanan

January 03, 2012

Selamat Tahun Baru...

2012...

Going to be a very silent year kot..

Like all of you wanted from me kn?

InsyaAllah...

Hope everything will run smoothly for this year...

I like the number anyway. 12 is just my number... :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin