December 31, 2008

Semakin Kusut..

Tadi terbukak la ati aku nk bukak nuffnang.. Muahahahaa. Sj la nk tgk progress.. TAKDAK progress sbb nya apa? Of cos la sbbnya aku tak update. Hahahahahahhaaha.... Kesian kwn2 aku. Hari2 dok masuk jgk. Sori ek korg. Dlm 6 7 org visitor stiap hari. Tak lain kwn2 aku la tu. Sapa lg yg paling setia. Thanks korg. Hehehehehe......

Takda apa la nk update for new year ni. Herm.... Suppose at least ada la new year wish list ke apa ke kn. Tak dak laaaa.

Ada la a few gmbar + video my lovely son. Tp mls nya nk upload. Hehehehe.

Sbb nya byk kje tak settle n aku takde mood nk buat.

Sunggoh tak paham kenapa.

Ok la tu je. Nk sambung kusut kn diri. Hihihihi....

December 26, 2008

Kaabah Enggan Berganjak!

A Copy n Paste Only... Credits to Puan Hannan.

Untuk pedoman kita semua.....
Selasa lalu (26 Ogos) saya menaiki motosikal menuju ke Karak Setia untuk menyampaikan kuliah Maghrib di masjid kampong berkenaan. Kereta rosak dan bermalam di pusat servis. Sebab itu saya terpaksa naik motor walaupun
langit gelap.
Ketika melalui 'Karak Highway' hujan mula turun setitis demi setitis.Saya teruskan juga perjalanan. Makin lama hujan makin lebat. Baju dan seluar
saya basah. Akhirnya saya ambil keputusan untuk berpatah balik. Saya balik ke rumah dan mandi.
Walaupun tidak berjaya dalam misi dakwah pada malam itu, saya tidak mahu malam itu kosong tanpa pengisian. Saya lantas pergi ke surau berhampiran untuk mengikuti kuliah bulanan yang disampaikan oleh ulama' tersohor di
negeri ini iaitu Tuan Guru Haji Mohd Baqi Osman.
Ketika saya sampai di situ, tok guru dah mula kuliah. Beliau menceritakan tentang peristiwa yang bakal berlaku di akhirat kelak. Tentang syurga,
tentang neraka. Para jemaah masing-masing diam, tunduk dan insaf.
Salah satu cerita menarik yang disampaikan oleh tok guru iaitu berkaitan dengan titian As Sirat. Jambatan yang merentangi neraka menuju ke syurga itu bersifat fleksibel. Ia boleh membesar, mengecil, memendek dan
memanjang mengikut kumpulan yang akan melintasinya. Jika orang beriman,
pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang.
Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah. Malaikat
datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari
itu supaya bergerak menuju ke syurga. Yang menghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga. Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan
bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya.
Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat
bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak.Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir..
Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke
dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia.Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka. Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan
diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya.
Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku.... Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang
itu telah diampunkan dosa mereka.Mereka lantas di bawa keluar daripada
neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga....

December 23, 2008

Group B Streptococcus Screening

This what they called GBS. Pregnant mom's should do this test/screening between 35 to 37th week of pregnancy. If they are tested positive, the doctor will simply treated them with an antibiotics as simple as penicillin. But some may have a severe alergics of the drugs, but doctors can always go for other medicine. If the mum is taking the medication, the risk of the bb is having problem after birth is 1:4000. But if the mum not aware of having the infections and didn't take any medication or treatment for GBS, her bb will be at 2:200 at risk. But still you need to do the screening if you want to be sure.

Studies show that 90 percent of babies who get early-onset GBS disease begin to show signs of sickness within the first 24 hours of life.These signs include difficulty breathing, unusual irritability, unusual limpness or extreme stiffness, feeding problems, lethargy (a baby who's hard to wake up), seizures, and an unstable temperature. If your baby's rooming in with you or you're already home, and you notice any of these problems, get help immediately.)

reference at : http://www.babycenter.com/0_group-b-streptococcus-screening_1647.bc?page=1

Tahun Baru...

Lambat lg kut utk wish tahun baru? Tp lg beberapa hari je nk tahun baru kn? Dlm sminggu la lebih kurang. Apa azam tahun baru aku? Hihihi............

Lately aku malas betul nk update, mahupun mengomen di mana2 blog yg aku bc. Masa sesuai ni utk terjah balik blog2 yg aku slalu terlebih update dlu. Wakakakaka......

1 sebab aku byk keje. Pening kepala. 2 sebab ade beberapa kerja yg aku tak smpt attend disebabkan aku tepaksa attend keje2 yg lebih urgent. 3 Aku ade masalah peribadi dalaman yg amat memeritkan tetapi seronok bila dapat MC byk hari. Hehehe...

Seronok2 jugak. Tp sadisnya tuhan jela yg tau kn... Risau2 jgk ni.....

Mcm ni, kn aritu aku ada coret kt sini aku BLEEDING mcm period? Well tu dh story sabtu lepas and i went fine after a few days. Aku igt kira mcm dh ok la kot kebleedingan aku tuh. So aku act normal. Aku amat bebesar hati jgk kt kengkwn opis aku yg concern. Agaknya dorg baca blog aku? Hehehehehe... Thanks esp Kak Oja. Hehehehehe... Thanks jgk tak terhingga kt ida yg ari2 tanya condition aku... Thanks kt sume la. Hubby pn yang terpaksa berpuasa wpn muke mcm gerammm je. Tak penah i tgk muka u segeram tu. Best. Ase mcm i ni SEKSI gile wpn sbenanya tuhan jela yg tau seksa dia cmne. Hahahahahah. Eh lawak ke? Tak bape kot. Hehehehe...

Kire dh sminggu jgk aku jaga mkn, well kalu tak nenas ke air gas ke aku sesak je kn. So aku tahan la skit. Pstu pose dr bersama suami. Pstu jarang2 kn dukung firdaus. Pstu byk2 kn baring. Tp byk tak byk. Tak ckp sgt la kot. Sbb still aku kene gi opis naik moto and balik jln kaki naik jejantas yg membukit tuh. Tensen btol. Ha tensen lagik. Pstu kekadang still ada meeting yg aku kene attend. Pastu sabtu aritu takdela lasak mana pn. Cuma bwk firdaus gi jenjalan skit jela. Tu pn siang je. Mlm dh kt umah dh. Kul 930 aku dh start baring. Hubby yg wt susu firdaus, pasang ubat nyamuk, tutup lampu suma. Nasib baik ada Hubby. Kalu tak die kene gi induksi. Tapi die tak pegi2 lg sbb asek busy je. Bagus jgk... Aku yg dh nk masuk kali kedua pegi outstation tinggalkan my beloved hubby and son nih. Cian my hubby... Huhuhuu. Eh kali kedua apa. Aritu gi BTN dh skali patu gi SMOKU dh 2 kali. So nih dh nk masuk kali ketiga la nih. For this year la. Last year aku tak kire lagikkk. Tu la bahana keje gomen yg aku paling tak suke. Byk outstation. Dlu2 masa aku kecik2 aku tau cmne ase mak tepaksa gi outstation. Aku kalu bole taknak buat gitu kt anak aku. Tp lg kejam kalu aku bwk anak aku gi ikot aku tanpa pengawasan sewajarnya. Well hubby cuti dh kene freeze cmne nk ikot kn. Lgpn klau die ikot sure die bosan gile. Lg kesian. So nk taknak, rela tak rela kene la tinggai. Huhuhuhuhuhuhu.......

Lepas tu hari ahad tu lepas aku mandi ptg asenye. Dlm kul 4 ptg cmtu. Mmg dh penat la nk kuar gi klinik ke mana. Aku discover ada kesan bleeding lg. Kali ni color die lebih pekat. Seriau aku tgk darah. Dlm pada aku panik attack tu. Hubby aku suruh mkn. Die yg msk dinner. Patu die suruh tdo sume. Aku ckp ngn dia. Esok kite gi hosp ek. Patu die kate ok. Pstu aku pn tdo. Bgn2 aku mandi takde lg dh la darah. Means darah tu tak byk mcm sblm ni. Tp still sbb kaler die pekat membuatkan aku cm ntah la. Sblm ni byk. Tp kaler cm darah nifas. Kaler oren2 pekat. Ni smpai nk kaler mcm ungu dh. Pstu mcm 1/2 inci persegi. BYK la tu kn? Pstu aku browse hosp. Nk gi gomen aku mmg elak la. Sbb Hubby aku bkn ada byk masa nk teman aku. Die pn dh ase besalah ngn opismate die. Opismate die slalu balik kul 1omlm -12mlm. Hubby aku balik kul 8mlm-10mlm. So mcm tak best aa kut? Tp mcm dorg ni keje apa la smpai mlm2. Tp reasonable gk. Hubby aku anta aku kul 745, smpai opis kul 8 cmtu. Opismate die kdg2 kul 930pg pn tak smpai2 lg. Tp kdg2 ada prob die dtg awal la. Tp still kalu bole Hubby taknak la dtg lmbt sgt. Dh la patutnya cuti dia kene freeze. Ptt kene ada opis sentiasa.

So aku search tawakal ngn ampang puteri. Tu je yg smpt pstu Firdaus dh bgn. Mak aku soh gi pusrawi. Takpela aku dh terpegi ampang puteri. Sbb ampang puteri je yg angkat call aku utk confirm. Bole ke walkin tanpa buat appointment. Patu die ckp boleh......

Patu aku dtg la ngn Hubby. Mcm bese, mcm best je. Die amik blood presure aku ngn timbang berat. For the record berat aku mmg berat = 68.8kg. Huhuhuhuuuhu. Biala. Aku gemuk pn hubby geram gk kn. Ekekekekeke. Nnti kite kurus ek. Hehehee... Patu blood presure aku normal. 70/120. Ke cemana terbalik. Ntah tak igt. Kire aku mmg area tu je pn masa pregnantkn Firdaus dlu. Mmg darah aku ok. Alhamdulillah. Apela kt klinik takde buat bende2 ni kn? Membuatkan aku nk buang duit gi ampang puteri je psni check up. Kekekekekeke...

Pstu masuk2 doktor tu bese jela. Hubby lak memula takde die gi toilet. Patu aku masuk skali doktor ni speaking london je la pulak. Ish ish. Aku ni wpn suke menunjuk2 terel BI. tp kalu org nk ckp 100% BI ngn aku. Tergigil2 jgk aku. Kekekekeke. Pstu doktor ni tanya2 la sejarah anak dlu. Sejarah penyakit keluarga bla bla bla. Pstu aku dh reaching 15weeks. Which suppose to be week yg slamat dh la. Mcm bese org abortion 10weeks and below. Mcm baby tak ckp strong la and so on........

Pstu aku pn break the news. Aku ckp aku bleeding start dr sabtu lepas. Tp it stops dlm hari slasa mcm tu. Then smlm which is ahad. Bleed tu dtg balik. Pstu doktor tu tros kate. I will check from your under to see where the bleeding comes from. Oh ye lupe nk ckp ngn ida td. Kalu bleeding disebabkan jangkitan. Bleeding tu bole nmpk dr anu kita la. So confirm la bleeding aku bkn sbb jangkitan. Tp doktor tak smpt check kt anu aku sbb die dh nmpk from uterus wall aku la inconsistency nya. Mgkin start from anu the go up ke?

Sbb aku baca kt internet jgk la after the check up. Mmg takde sbb nyata kenapa aku bleeds during 1st trimester. Kecuali aku kene jangkitan kt anu. Tp still sbenanye tak brape nk bahaya. Wpn timbul soalan, adakah bb aku akan slamat dilahirkan atau tidak. Tp sekiranya bleeding ni continius until next trimester, which it after i'm 4months and above, tu mmg bahaya. Mmg dh bole tau sbb2 nyata. Mgkin aku lasak sgt. Mgkin bb aku ada probs. Sbb skng ni nk kate aku lasak. Doktor tak tau aku tau. Ye aku mmg lasak. Nk kate bb ade probs. Doktor kate. He's to small for us to define anything. If you want we can take blood test? But i don't see the reason. We got to see the bb when he is a bit bigger than now. So kene la wait n see dlu. Progress aku n progress bb cmtu kata doktor.......

So masa doktor scan perut aku, tros die nmpk inconsistency kt dinding rahim aku. Mcm nmpk la bintik2 ke lubang2 ke. Tp ptt kt situ doktor kata smooth je. Tp ade mcm kesan darah tu gugur. So membuktikan kt dia. AKU TAK TIPU or sj2 nk MC. Hohoho. Well aku tak budget pn dpt MC sbenanye. To tell everybody the truth. Aku hanyalah nk kn kepastian yg lebih memuaskn hati. At least kalu b4 ni gi klinik. Aku tak tau blood presure aku. Aku tak tau kedudukan rahim aku. Even berat pn aku tak tau. Ni aku nmpk. BB aku besar.. Mean tumbesaran die ok la. Aku bru 15weeks. Tapi besar die dh mcm bb yg 16weeks. Kalu scanner kn die bole tau. Dlu abg die si Firdaus. Aku dh 18weeks. Besar die br dlm 16weeks cmtu. So kire ok la kn. Pstu aku nmpk sendiri inconsistency kt rahim aku. Yg bintik2 ke lubang2 tu. So insaf sikit aku. Hehehe...

So aku ckp la ngn doktor. Can i go for outstation. I had to go to cherating. Tros die ckp No no no. Mcm aku tgh mintak permision die plak. Aku sbenanye tak tau nk tanya cmne dlm BI. Actually aku nk tanya. Dlm condition aku yg skang ni, aku mampu ke gi outstation. Cmtu. Pstu kiranya tak bole. Pstu aku mintak doktor tu buat report skit sbb aku nk bg bos aku bc. Kang die kate aku ngengade plak kang. Oh skang ni aku tak kesah org nk kate pe. Tp at least aku ade proof. Puas ati kalu org nk kate ape2 pn kn.

Aku dpt MC 2 hari, smlm ngn harini. Esok aku kene gi jmpe doktor lagi nk tgk progress dinding aku after injection tuh ngn mkn ubat yg die kasi. Patu die ckp die akan kasi MC lg. At least aku kene rest for 2 weeks. = takleh main ye abg. Hehehehe.......... Aku smlm smpai termimpi2. Psl kecurangan. Tp bkn hubby aku yg curangla. Aku yg curang. Hohoho. Padahal aku yg takleh menjalang. Hubby aku boleh je kn. Ala nama pn mimpi mainan tdo. Sukati mimpi tu la kn. Kekekekekekeke.......

Aku ase besalah gk la tak dpt gi Retreat tuh. Tp tu la. aku nk jaga ati member ke. Nk jaga bb aku yg dlm kandungan nih? Kalu aku tak pegi aku tak threathen nyawa member aku kn? Kalu aku pegi. Aku threathen nyawa darah daging aku sendiri. Dh la aku meninggalkan hubby aku sorg2 jaga firdaus. Dh la aku meninggalkan firdaus suma. Byk pro nya utk aku tak pegi. So aku tak pergi...

Wpn aku tak dpt tolong byk dorg. Harap2 dorg ok la kt sana. I wish i could join you guys. Knapela nk buat jauh2. Buat kt KL je takleh ke. Huwwaaaaaaa la hai...........................

Hubby plak, time2 ni la die ase nk gi bercuti. Kekekkekeke. Takpe bang. Next year kite plan bercuti lg ye. Hehehhe. Buat2 la mengucap. Dh 3 kali gi bercuti tahun ni. Hihihihi.

Ok la tu je update dgn panjang lebar. Tu sume rangkuman cite aku slama aku tak update ni...

Sekian time kasih..

December 19, 2008

KMK

Bahagian Pengurusan Maklumat adalah JOHAN peringkat Kementerian.

Dengan ini dimaklumkan. Semoga terhibur dgn pesanan penaja yg tidak seberapa ini. Kekekekkeke....

Gmbar backwards sbb aku mls nk susun balik..ahahahahahha

Masa mkn dgn Menteri lepas dpt hadiah. Menteri nya jauh la tapi. Ada hati nk mkn sbelah menyebelah. Mimpi jelah timah ooiiii. Kekekekeke. Menteri Oja sbelah kiri n Menteri Gee sbelah kanan pn jadik la ye? Hehehe....

Manusia tu bediri sbelah Menteri beb. Tapi manusia tu paling2 org sume tak puas ati. Eh nama pn I ketua. Of cos la sbelah Menteri. Heheheh....
I kak limah n anika. Tudung sama tu masa KMK. jgn memain... Hehehe..

Ni kt lobby Bahagian. Sbelom gi berjuang. Tapi Yusry takde sbb die lagi busy dr Ketua. Sbb tu dia nk naik pentas No1. Die telah menunjukkan ketidakpuasatian die secara jelas dan nyata.. Hehehe. Takpela yus. KO nk jd ketua tu amik la. Aku mmg taknak pn.. hihihi...

Mintak mahap la yer. Aku ni mmg dilahirkan emo. AKu try buat post sebiasa yg mungkin pn turn out jd emo gk. Nasib le. Aku tak pandai hipokrit. Nk2 kt blog aku sendiri. Aku tulis pe yg aku betul2 ase..... Sekian dimaklumkan.

December 16, 2008

And On My Birthday...

Wish me a very happy and most prosperous 27th birthday. There's a lot on my mind lately but didn't get me to write anything. Because I've been busy with few projects need to be done ASAP. And there's lot of work yet to be done (but not done yet of course..).. Oh who cares. Hehe...

Those Birthday Wishes...

Thanks to all especially my beloved best friend for her wish. Thanks to friends who dearly wished me. Thanks to my pakwan who also wished me on my facebook wall (though i really hope he didn't read my blog. Hehehe.). I really2 appreciate it.

The Day Itself...

I'm not really welcome to the day itself when my hubby announced lastnight that he got to stayback until late night (most probably until next morning..) because he got projet to do. But we start our day ok when he agreed to accompany me to breakfast even though it is already late for us to go to work. Thank you dear. I was thinking, he would do anything for me on my birthday (including wishing me 'Selamat Hari Jadi' by force, Giving me present also by force, Have breakfast with me also by force) but only when i ask him to. ;p.... But when he sms me by later in the morning to have lunch together. I guess it was so very nice of him. Thanks really much hubby. But still i want my present! ;p....

I went to ISM Malaysia today to claim for the price that my KMK group won!! Congratulation to them! I don't want the credits because i think i don't deserve them. Since I've done only little, gave them a little input, came up to meetings a little, gave them idea but rejected. Lucky they rejected my ideas, because if they did accept we wouldn't be winning after all. So, my bad and their good! :D... I hope I'm not that materialistic to claim for the price (if they ever want to give me some)..It's ok i guess. It's ok as it is. But i'm interested to go to Sarawak! There will be another KMK's Convention for State level in Sarawak. But still not sure when. Because I never been to Sarawak, best jugak kn?

I'm just back from having lunch with hubby. And i'm still feeling VERY HAPPY. I hope this happiness can last long, at least until hubby went home next morning... :D....

The Bleeding..

I know not all trust me when i said, i am bleeding like period. (Except my mother, hubby and my dear bestfriend).. Because i didn't look like i am sick. I'm fresh as a newborn! Really, i am. Hubby also asked me a million times, until i show him the blood and he went terrified! Good for you dear. Hehehe. I didn't mean to scare you, but i'm scared myself to hell too!

I was on blood starting from last saturday. I went to toilet to pee and saw the blood. I washed and called hubby. He was at work. And after he said he's gonna came home, i went to check again. There you go the blood is still discharging. Oh yes, it does... Do you think i need to take pictures of my blood? Oh you don't be so silly!.....

So we went to clinic. As we wait. I can't simply describe how I'm feeling. My mum got abortion experience before. I thought i would too? Can i? I am simply vulnerable too. Am i? Of course everybody does. Don't they?

As the doc call me in. I explain my issues and he did an ultrasound on my tummy. The baby looks very fine. He is active and his heart beating as normal. Doctor said, it is still not normal discharging blood during pregnancy. It is a sign of an abortion. So he is going to medicate me with 'penguat rahim' pills for a week. If the issue still persist. I need to come again and he'll monitor the baby.

But hubby's thinking the other wise. Maybe i need to go to specialist. BUT ME AND HIM DON'T HAVE ANY FREE TIMES FOR THAT.. As clinic's doctor assurance. We think, we can believe him and not going to the specialist yet. Not just yet i guess!

Until yesterday, there were still blood discharging on my panties! But my panties are clear today. Cause I've been taking the medication in full disciplined since Saturday. I hope it's a sign that the medicine is working fine. :|....

The Present...

Still hoping for present from hubby. ;p.... What would you give your very wife dear??? And looking forward to go to the Zoo, since Firdaus is so excited to see animals, so i guess this Sunday is very suitable. (Hubby is away on Saturday for his very own Kursus Induksi! CIMB pn ada Induksi... 2 hari 1 mlm tuh! Starting from this Friday...) Hubby had promised me that. Ya anything on your birthday honey.... Muahahahaha....

KMK winning prize. Curious though, am i getting any? Hehehehehe....

Breakfast and Lunch treat from hubby. Thank you so much Sayangggg... :D.....

Dpt salam Ng Yen Yen. Ye wpn aku anti kerajaan. Aku still adores those Menteri. I still feel honored when i got to hand shake any one of them!

Dpt mkn tmpt VIP dgn Menteri

Remember on 2006, my birthday present is the news that i got pregnant!.. On 2007, my birthday present is i got to be a Goverment staff.. On 2008, i got news on another baby! Alhamdulillah, and of course the winning prize of KMK... hohohoho... Still curious, am i getting any? (I think i'm starting to become MATERIALISTIC. muahahahahahha)....

Finally...

As i woke up this morning. I was thinking about my life. What had i gained. What had i became. What and what. Why and why?

I know I'm not getting any younger. I can feel that I'm reaching the moment of my death someday. Time will not stop. Time will not wait for me. I'm touched by the thinking and feeling... I don't know if i could go through everything...

Life had been so very tough on me lately. I can barely feel i got someone in life for me. I mean. not that i don't have anyone at all. It's just i got to feel very lonely at some point. I don't know why. Pregnancy blues i guess? Hehehehe....

I know, a lot of friends out there, they didn't know me well. They don't even appreciate my existence. All they know is that, I'm an emotional freak! I burst out so easily. My words were just rubbish they don't even want to care. I'm just an emotional freak, they don't have to take regards any of my thoughts. Ya, they don't. Who am i to force them to know me well? Who am i to force them to trust me? I am not good enough for them i suppose.

But I'm so very lucky. Since i know about life, I have my closest and bestest friend of all. She know who she is! Even though she said I'm predictable and i told her no you don't know me very well. But she is very right. And only she, trust me and care for me. I am so lucky to still have her as a friend. Thank you. Thank you so very much..... ;')....

And I'm so very lucky to have a very understanding Hubby. I love him so dearly. Even though he is being pushy and hard sometimes. But still, he's the one who support me. When I'm being unreasonable at times, he will guide me. And on my birthday, he gave me a gift, that he will do anything that i ask for him to do. Of course if i don't cross the line. Hehehehe. I love you Hubby.

And of course my mother who always there when i need her. Who'll be the backup when hubby is not around. :D....

Last but not least, My lovely and charming prince, my son, Firdaus. He cannot see me crying as he will wiped my face. He will kissed me. And be an adorable son. That sooth my feeling so very much......

Those are words, i got to say, on my birthday.... Ya, I'm a bit emotional and down... But i need this writing. I'm writing everything for me. I'm sorry if anyone being annoyed by this. I'm really sorry.

That's all folks...

December 11, 2008

Suami Isteri...

Suami apakah? Hal isteri letak prioriti bawah skali. Nk selesai isu dia ngn org lain dlu. Kalu hal kerja tu lain ceritalah kn. Sbb laki aku pn cmtu. Ewah kalu laki die buat takpe. Laki org tak boleh. Masalah nya. Cuba korg marah laki korg over kerja. Apa dia ckp? Dia kerja ni utk isteri jugak. Apa korg nk jwb lepas tu? So tu lain cerita. Ni psl kene tangkap basah ngn org lain. Kalu bini ko mintak cerai, claim ko tak jaga dia apa semua. N ko ade isu kene tangkap basah. LOGIK nya ko settle bini ko dlu ke, kes tangkap basah. Ni bkn kite Fist In First Out, Last In First Out. Ni kira. PRIORITY. LOGIKnya mana yg penting? Pada aku of course la BINI. Sbb nama pn BINI. Yg ko berpeluh2 nk nikahkan tu. Yg ko berpeluh2 nk baya hantaran tuh. Yg ko berpeluh2 nk say WILL YOU MARRY ME? Or u didn't say it? Whatever!!!

Isteri apakah? Mintak cerai. Ckp bkn2 kt newspaper. Newspaper pn ckp bkn2. Ada pakwe baru lah. Mabuk minum araklah. Itu lah. Ini lah.

Kesimpulannya. 2 kali 5 10. 5 kali 2 pn 10. 10 bahagi 2 5. 10 bahagi 5 2. Pendek kata sama je korg laki bini.

Yang laki nya, ckp yakin gila padahal ckp sini lain. Ckp sana lain. Yang bini dia. Sy dh takde hati. Hei kalu nk merajuk pn berpada2 la wei. Ko tu menyeksa diri sendiri!! Aku ase susah nk ada pompuan dlm dunia ni tak sayang laki dia. At least do something wiser lah. Anak2 ko tu kecik2 lg sumanya. Penceraian is not the final decision.. AKu tau kalu aku tmpt dia. Mgkin aku akan buat perkara yg sama. TP still aku ase wajar kalu dia mintak mahkamah panggil laki dia bincang elok2. To be wise. LELAKI mmg kalu ko jerit2 bebel2. Hapak pn tak jalan. Mmg nk kene ade pendekatan berdedikasi. Kalu ko ase ko tu panas baran (sama mcm aku). Mintakla khidmat nasihat org lain. Kalu Pejabat Agama LEMBAB. Mintak la mak bapak ko. Mak bapak laki ko tolong. Btol ni aku ckp. Aku ngn laki aku mmg takleh face to face. Tp stakat ni alhamdulillah. Blom lg smpai aku pelu khidmat mak bapak aku. Mgkin aku ase abby ni terlalu drastik sgt. Kn aku dh sebut nama. Kekekekekke....

Aku sbg org luar. Mmg ase tak bebaloi la si Norman tuh. Penipu. Buaya darat. Jantan keparat. Jantan tak guna. TP to be logic. Aku ase, dia sayang anak2 dia. Bkn bg dia peluang. TP bg peluang kt diri ko tu sendiri Abby. KO pelukan pembelaan yg sewajarnya. Jeritan bebelan. Nk tunjuk kesingaan. Mmg tak jalan. LELAKI ni ada ego nya. Walau setak guna mana pn dia.

Kalu kene face kawin dua. Well face it... At least you must make him see. You are important tu. asenye kene guna pendekatan mak bapak tu dlu. Br mintak cerai kot. Jgn le dok cari jantan nk mengisi kekosongan. Karang elok2 kes ni kt pihak ko. Jd lain kang. Mcm sapa tu. Ha britney spears. Sekapir2 britney spears. Sedih merana gk dia anak die laki yg jaga.

Well.. think about it abby....

Update Terkini...

Hahahahahah.... ni intro. Akhirnya ko comment gk aku Yakub. Sengaja aku menunggu ko komen br aku nk update.... SENGAJA...... ehehehehe..

Takdelah. Yg sbenonya aku mmg takde bende nk update..... Skali bile dpt komen yakub td. Aku pn tergerak ati nk tulis sesuatu... As a record la...

Atas moto td aku tercipta sebuah sajak. Chewah sajak. Psl anak aku Firdaus. Hahaha. Ala 2 ayat je... Ntah malu plak nk tulis kt sini... Mmg poyo....... Takpela. Biala sajak tu belalu pergi.... Kikikiki.....

So as u all know, aku JADI gk bercuti. Lantak la cuti aku habis. Skali pg ni bukak email dpt email dr SUB HR, die ckp dpt pekeliling. Aku pn malas nk bc 1-1. Yg psti aku baca cuti gred aku nextyear dpt 25hari je. Adeh. 30 hari pn tak ckp. (TAMAK!)..........

Tp bagus gk aku cuti sbenanye. Dr minggu lepas sejak balik Cameron, aku ase bdn aku lain sgt.... Lain dr biasa. Biasanya aku kuat n very strong person. Chewah..... Haa puan bos aku puji aku dlm kete lastweek masa dlm kete. Suhaila, ko dgr. Ko saksi. Hahaha. Bangga beb. Wpn mcm mgkin Su tak pasan. Hehehehe. Dia ckp.... You have a very strong personality. Muahahahahahahahahahahahahah..... Bangga ko. Aku ni lemah sbenonya. TP tak tau pesal kekadang tu naik berani tu lain mcm. Aku panas baran sbenonya. Hehehehehe.......

Balik keje je aku baring je. Nk gi keje je ase mcm tak larat. Bila aku becuti. Aku dok umah mak aku. Firdaus adik2 aku bwk gi main ntah kemana-mana. Aku dpt rehat. Dpt tdo. Aku start dpt tdo lena skit mlm td. Alhamdulillah. Kalu tak tu mlm2 aku tersedar, susah sgt nk tdo balik. Padahal aku sgt penat nih. Even selasa malam. Esoknya rabu. Aku masih mcm tuh. Penat dr balik kg tak habis lak. Pstu mlm td. Br aku dpt mcm lena skit. Tau2 anak aku bgn mintak susu.....

Aku bleeding 1 2 kali gk sbenanye masa raya haji........ Keputihan aku agak teruk jgk. Aku dh mula risau. TP nk gi klinik mcm tak serius plak. Alhamdulillah. Things are progressing... I'm going to be ok.. Insya Allah.... Aku tak ckp rehat kemungkinannya.. ;)........

Firdaus plak... Mmg starting to be veryy veryy active. 2 3 menjak ni. Lepas ni nk tdo punyalah susah..... Slagi org tak tutup lampu... Tak baring sumanya. Jgn harap dia nk tdo. Pg2 dia mmg very the very the peka sgt.... Tau je dh ada org dh bgn...... Smpai siang tdo lamaaa gila... Sbb die penat sgt. Berlari lah. Melompat la. Org main badminton dia pn nk main. Pandai lak tu serve bulu tangkis tu. Aku tak rasa anak aku akan jd pemain badminton 1 hari nnti. Sbb aku ngn hubby aku 2-2 takde bakat. U jgn nk ngaku u ada bakat. Kalu u ada bakat u kt tmpt roslin / hafiz skang. Muahahahahahahahahahaha........

ok lah. aku nk sambung kerja. Thanks for the comments everybody...... Really appreciate it... :D

December 04, 2008

Takde Update...

Macam bosan plak 2 3 hari ni sbb takde pe nk update. Hehehe. Bese2 je idop aku. Same je. Takde yg berbeza. Ni aku tgh piki nk cuti raya haji ni ke tak. Kalu cuti best gk. Tp tu la. Hubby aku takleh cuti. So mcm tak best cuti sorg2. Ase mcm rugi je. Tp mcm kalu nk gi keje takde sapa sgt pn kt opis. Bosan plak asenye. Camano nihhhh. Nk cuti ke idakkk ek???????

Kalu cuti :

1. Aku bole la lepak2 umah mak aku pg - ptg.
2. Aku bole la lipat2 bj yg dr sblm aku cuti aritu tak belipat... dok punggah bj dlm bakul je
3. Bole main2 ngn firdaus. Ha bole bwk die gi KLCC kn? Ida ko beminat nk join? Hehehehe...
4. Bole gk tgk tv dr pg smpai ptg.
-5. tolak means yg aku taknak buat = kemas rumah, sbb hubby aku dh take over kerja tu sekian lama dh. Hohoho. Kekadang die bengkek br die pakse i buat. Kekadang... Hehehehe...
6. Haaa gosok bj hubby aku yg dh berbulan dok gantung je.. Nk pakai br aku gosok kn. Tp aku ni baik, lepas gosok aku gantung 1 sudut yg die bole nmpk siap sangkut spender lg. Kn bang kn? Hehehe...
-7. Mengait bj sejuk ntah utk apa. Aku pn tak tau sj je letak. :p
-8. Menjahit bj kurung ntah sbb apa.
9. Ooo kemas bj balik dr kg hubby.
10. Mcm2 la aku bole buat klau aku nk buat? Menarik gk kn?

Kalu aku tak cuti and aku kerja:
1. Jimat cuti bole letak kt Golden Hand Shake - kekonon la dh tua nnti kaya aku. Kekekeke..
2. Dok opis bosan calling2 mak aku tanya firdaus buat apa.
3. Time balik call hubby aku tanya hari ni balik kul bapa?
4. Oh bosan nya.
5. Bole gk kalu aku rajin aku gi tabung haji bukak buku - ni dh berzaman hari2 pn berazam tp tak pegi2 gk. Sbb aku ni baik, solehah, nk gk tunggu laki aku amik time-off. Muahahahaha...
6. Surf surf surf - takdenye aku nk serius buat kerja aku ase. Hihihi

Aku mcm dr td terpiki nk mkn maggi perasa ayam la. Pelik. Padahal tu la maggi paling aku avoid nk mkn sejak aku tau mkn pedas. Sbb bg aku tu maggi budak2 yg tak cukop umor je. Hihihi. Tp mcm sedap plak. Terasa2 kt lidah smpai anak tekak aku. Nyum nyum. Jap gi nk gi carik kt kedai runcit mamak ketiak busuk kt bawah. Alamak kene cari penutup idung plak ni....

Ase mcm berat ke aku nk cuti la ek? Ida? Wht you think. Esok br aku tau. Sbb ko kn tgh bengkel ni. Hehehehe. Hanan? Ko bc blog aku gk kn? Wht you think? Yakub? Ko hari2 masuk. Toksahla ko nk jadik silent reader. Aku silambam kang bisu takleh akad nikah. Hoho. Zue? Kak Risanur? Suhaila (Sue kwn opis aku tp kalu sue Australia nk bg cadangan pn ok...hehe). Cik min? Sesape jela yg menyinggah kalu sudi......Aku ase ari ni jgk aku decide. Ptg ni jgk aku apply cuti kot. Kekekekeke....

December 03, 2008

Amik Ko...

Typical macho man married typical good-looking lady and after the wedding,
laid down the following rules: "I'll be home when I want, if I want, and
at what time I want - and I don't expect any hassle from you. I expect a
great dinner to be on the table unless I tell you. I'll go hunting,
fishing, boozing and card-playing when I want with my old buddies and
don't you give me a hard time about it. Those are my rules. Any comments?"
(Pale otak die!!! @#$%^#$^&*$%)

His new bride said, "No, that's fine with me. Just understand that
there'll be sex here at ten o'clock every night ... whether you're here or
not
!"
(Ha ha ha... padan muka)

December 01, 2008

Maafkan bila ku tak sempurna...

Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

(chorus)
Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud... (Last x2)

-Rossa-
---------------------------------------------------------------------------------------

Perempuan.. Adeke dlm dunia ni perempuan yg sempurna? Mana ada.... Sapa ngaku diri die sempurna sgt? Takbur namanya. Hihihi...

Sedihkn lirik lagu ni.. Bila lirik ni dihambur oleh seorang insan yg terpaksa belajar erti kesengsaraan... Erti keseorangan.. Erti dihimpit dgn perasaan sayang tetapi benci.... Erti terpaksa meninggalkan onak dan duri dlm lipatan.... Membawa sebuah beban... Yg alhamdulillah, sekarang menjadi sebuah permata hati yg indah.. Tidak terungkap dgn kata2...... Seorang wanita, tanpa lelaki.... Sehebat mana pn... Akan sunyi..... lgkan sedih... Seorang lelaki yg dicintai, diharapkan, dicitakan.. Menjadi perampas kebahagian.. Menjadi manusia yg binatang........

Sedih... bila teringat dan terasakan.. Org yg kita syg sanggup buat mcm tu.............. Bkn senang nk sayang org... Bkn senang... Tp apakan daya.. Itu ketentuanNya... Hanya org2 yg terpilih aje yg dpt merasa sebegitu rupa dugaan dan cabaran......

Aku betul2 sedih.... betul2 terusik.. Bila aku masuk ruangan internet seorang teman.. Lagu Rossa ni terngiang2 kt telinga aku.......... Dia ni sgt kuat..... Sebyk kali aku jmpe dia.. Tak pernah lokek senyuman..... Tak pernah tunjuk rasa kecewa... Rasa putus asa.. Dia sgt kuat.. Aku tak sangka.. Rupa2 nya aku tak kenal die sejauh itu.. Tak sangka sgt aku... Dia sgt kuat... Sgt positive... Sy mempunyai jati diri yg tinggi.... Aku ase tak ramai org mcm dia.. Dgn begitu hebat skali dugaan yg diterima...

Kepercayaannya thdp seorang lelaki... Bergelar SUAMI.... Betopengkan MANUSIA... Berjiwa BINATANG..... Hanya kerana jelingan desiran lelaki lain..... Timbul syak curiga cemburu... Sang isteri yang jd mangsa... Lahaulawala quatailla billah......

Aku pn seorg isteri.. Aku tau mcm mana perasaan... Ada suami tp mcm takde...... Aku tau mcm mana aku bengang tensen... Bila aku tepaksa layan jaga anak aku sorg2...... Bila suami aku ckp.... Abg ni cari duit... Cari nafkah.. Mcm dia tak sedar.. Aku ni pn cari nafkah cari duit jgk..... Kalu aku tak keje kami tak mampu nk tampung kehidupan kota yg sarat dgn kepinginan Duit Duit Duit ni........ Tp sebenarnya aku jauh lebih beruntung... Jauh lebih beruntung... .Beruntung sgt.... Kalu nk dibandingkan dengan yg lain..... Aku amat beruntung.... Aku patut bersyukur...... Huhuhuhu....

Taktaula knape mlm ni aku tepikir nk tulis bende2 merapu ni... Tp apa pun. Aku sayang sgt Hubby aku... Aku sayang family aku... Aku syg anak aku..... Aku syg baby dlm perut aku... Aku syg mak ayah aku... Aku syg adik2 aku.... Aku syg kwn2 aku........

Takde kene mengene pn... Tp kesyahduan lagu tu membuatkan aku tergerak utk menulis..... Marilah kita bersama... MENGHARGAI INSAN YG KITA SAYANG.... SBB BUKAN SEMUA DPT MENGECAPI SEBUAH KEHIDUPAN YG BAHAGIA TULUS DAN SUCI BERSAMA-SAMA INSAN YG MEREKA SAYANG........ TIDAK SEKALI2, MENGUCAPKAN KATA PUTUS, BERPISAH, ATAU BOLEH HIDUP TANPA MEREKA.... KITA MUNGKIN TAK SEDAR APA YG KITA CKP TU SUATU DOA.. KITA MUNGKIN TIDAK RASA APA YG ORG LAIN RASA.... KESENGSARAAN HILANG ORG YG DI SAYANGI DALAM HIDUP... KESENGSARAAN BANGUN DARI DLM LUMPUR BERSEORANGAN..... KESENGSARAAN MENGINGATI DAN MERATAPI INSAN YG DICINTAI... INSAN YG KITE SERAHKAN SEGALA JIWA RAGA DAN BODY.... huhuhuhuhu....tetibe terlucah lak... ;p

Entry Penghabisan...

Sori ida.. Kekekeke.. Sori sume la sape yg bc.. Hehehe

Tak byk cite la.. Kekekekeke... Aku start cuti 26hb.... Patu gi anta pak metua aku gi check up.. Dh sepanjang hari pstu balik Sg Besar kg hubby....

Dr sana 27hb betolak ke cameron..... Smpai 28hb balik sg besar balik......

29 balik KL skali ngn antar Abg Ipar aku gi haji.. Kalu ade gmbar kt henpon Hubby nnti aku update lg yek....

Aku mintak maap bebanyak kt kengkawan opis suma... Kalu korg bc la... Aku tak smpt nk bli kn ole2 utk korg.. Huhuhuhuhu..... Mmg rush sgt dok sana. Mana nk layan perut aku yg cpt lapa lg.. Mana nk layan Firdaus lg... Sori sgt... Tp niat tu mmg dh ada.. ;p....

So percutian kali ni agak simple dh very the budget.. Yela tahun ni dh kali ke-3 kami bercuti... Byk abes wooo.. Aku tahun ni mmg tak byk menyimpan.. Sib baik ada bonus... Huhuhuhu...

Takpela sekali sekala..hik hik hik.....

On the way anta Pak Ngah Firdaus ke Kelana Jaya... Utk gi haji...

Firdaus dgn muke selenge.. Selenge2 anak aku..berak jamban dh skang... Alhamdulillah....

Abah pakse pakai topi pstu mama pakse amik gmbar.. Tidakkkkk

Last but not least.. Me and Firdaus.... :D

Cameron Highlang - 1st day - part 2

Ni gambaran dlm bilik.. Mahal woo bilik ni.... Huhuhu.. Tp ok la.. ada shower ngn bath tub skali...... Ade balconi... Berbaloi la kot ek? Ntah la.. ok la..ehehehe

Aksi Firdaus kene pakse amik gmbar... Heheheh

Firdaus dh start noti... Huhuhuhu

Cameron Highland - 1st Day

Aku tak igt gambar ni masa bila. Asenye masa nk antar pedaos gi nurseri 26hb tu kot. Ke sblm tu lg. Kekekeke. Asenye byk gmbar kt camera hubby. Esp kt Ladang Teh masa nk balik.......

Takpelah layan jela.. Hehehehehe...

Spek ni hubby bli masa smyg jumaat bila ntah. Kes nya firdaus pantang nmpk spek. Spek hubby pn dia pakai. Risau plak rosak mata dia. So bli la spek ni....
Ok ni kompem masa 1st day kt cameron. Masa br smpai. :D..... Masa ni br survey2 barang konon2 nk bli. Tp tak terbeli sbb ada org tu lancarkan mogok time nk balik. 2-2 mogok apa cite.. Firdaus sorg2 la yg hepi2.. Kekekeke...
Ni gmbar kt pasar Brinchang. Pasa Mlm ni mmg setiap hati ada. Tp takdela best sgt. Brg makan suma mahal. Strawberri kt bawah RM6.99 pn aku ase mahal. Kt sini RM12 tuh. Gila apa dorg ni...
Ni gmbar pokok strawberi. Nk petik kene bayar la. Amik gmbar secara haram FREE OF CHARGE...