Mee Bandung Muar

Asli ni. Recipe Asli. Hehehe.

Eh siyes ni recipe asli. Kenapa tak percaya ke? Tak percaya cuber lah.

Bahan-Bahan (wajib ada)

  1. Air rebusan tulang
  2. daging tulang yg dh potong2 (eksesori)
  3. Air rebusan sotong kering
  4. sotong kering yg direbus td tu (eksesori)
  5. Air rebusan udang 
  6. Udang yg direbus td tu (eksesori)
  7. Udang kering / geragau + bwg merah + bwg putih lebihkan skit + cili kering - tumbuk atau blend tp tumbuk lg sedap cuma hazab lah skit.
  8. Sos cili (jenama life kalau boleh, bkn yg thai okek! )
  9. Kentang yg dh rebus n dilecekkan (sukati la taknak taruk pn takpe - ceh td kate wajib ada. muahahaha)
  10. sawi (eksesori)
  11. mee kuning
  12. Telur
Bahan-Bahan (takde pn takpe, ada lg ok)
  1. fish ball
  2. fish cake
  3. tauhu mee yg kering bulat2 tuh
  4. daun sup
  5. bwg goreng
Cara-cara memasak

Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi tuh. Smpai cili td bertukar jd kemerahan. pstu letak kentang yg dilecek. pstu letak sos cili. sblm letak sos cili rasa dlu kot2 la pedas sgt ke kn. Kalau aku aku masak lg smpai pedas tu ilang. Kire pedas yg boleh diterima akalku lah. Hoho. Pstu letak sos cili. So takyah letak gula + cuka. N kadar gula n cuka lebih terkawal la kn. Eceh. Letak sos cili ni bg kaler die merah ranum skit pn ye gk la. Then dh rasa2 ok pedas masin manis cukop. Letak lah air2 rebusan td. Mlm td aku takde udang. So masa tumbuk bhn2 aku lebih kan udang kering. Kalu ada udang n air rebusan udang lebih mantoppp la kot. Ps dah letak air rebusan. Dh didih letak la bhn2 eksesori td. N didih kan lg. Lepas ni dh fast n furious dh.

Aku pi solat magreb sat. Smbil reneh tuh. Hohoho. Sat ja.

Pstu bila hubby dh ready nk mkn. Die pn masuk dapur. Hohoho.

Time ni bleh la masukkan fish ball n fish cake n tauhu mee kering tuh. Tp aku takde. So tak taruk.

Pstu die dh didih2 tu. Pecahkan telur. Kire pastikan jgn letak rapat2 supaya tak melekat. Aku letak 2 biji je. Sbb anak2 tak layan mkn telur.

Pstu letak mee n sawi...

Bili sawi dh layu, otomatik mee pn dh masak. Mee n sayur tu dh siap basuh sblm start masak la ye. So boleh cmpak2 je. Pndai2 la ikot kreativiti memasing.

Bila dh angkat. Wallah. Siap di masak. Sedia utk di hidang.

Hiaslah ngn daun sup n bwg goreng sblm dimkn.

Mee Bandung ni stail dia, nk mkn br masak. So tu eksesori sume letak sekali harung. Aku pernah test asingkan eksesori. Tp mcm tak layan sgt. So sblm eksesori sume kembang, seperti sawi n mee. Mkn la cpt2. Sebaik dihidangkan.

Sekian, terima kasih. Ase lebih mantop sebab ada kentang lecek tu - tujuan nk memekatkan kuah. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Tioman

Eye On Malaysia Malacca - 18 Feb 2009