Masak Lomak Cili Api Udang...

Nk share recipe je. Sapa tak dpt tgk gmbar angkat tgn? Nnti aku copy n paste ke sini. Sobab eh skg malas. Hihihihi....

Gmbar ada kt fesbuk ku.. Sila lah menjenguk.. Ehehe...

Smlm, aku ngn hubby dh mati kutu tak tau nk msk apa dh. Hari2 menu yg berbeza. Sejak dok sini sebulan petama je asenye mkn luar. Lopaih tu mmg mkn dlm. I mean, masak la. Dh mcm dok obersea like cik mimah yg berat dia 52kg tuh. Sumpah tak paham apsal tetibe naik 10kg? Hohoho...

Hari2 msk. Tiap2 2 minggu akan melawat pasar utk bli brg basah. Beras bese 2 3 bulan tak habis2 kes mkn luar je kejenye. Skg ni tak smpai 2 bulan dh licin. Hohoho.

Sbenanye kalu dlu pn kire 70:30 la.. 70% msk. 30% mkn luar. Esp time dpt gj, mulalah nk mkn ikan 3 4 rasa la ape la. Pstu dlu wiken, pasa mlm melambak. Besepah kt keramat tu. Nk cr mkn mmg sonang lah..... Sini kedai mkn pn ntah hape2.. Byk cine je.. Msk pn tak sedap. Kalu mkn sekali setahun ok la. Kalu hari2? Eurghhhhh. Menyebabkan aku jd sgt fussy dgn mkn okek. Aku pn tak tau sejak bile. Kalu dlu aku sebat je. Skg aku sggp mkn megi dr mkn bende yg aku tgk aku dh tau rasa die cmne. Eurghhh. Bkn geli, tp muak.. Blom mkn dh ase nk tekeluar balik.....

So skg ni, graph dh meningkat to 100% gile tak. Wiken pn brekpes, lunch dinner siap minum ptg. Dh isteri mithali gamaknya. Kuar pi sopping ke hape ke, balik msti msk. Punyelah susah bebenau nk cr tmpt mkn kt sini. Kalu jenis kaya mkn kepsi, mekdi sume tu mgkin tak kisah sgt lah kot dok kwsan ni. Kalu jenis mkn petai, ayam kampung goreng, nasikkk.. Mmg sakit aaa. Ase mcm uwaaaaa... Tp jgn risau, makan tetap mkn. Naik berat bdn tetap naik berat bdn. Heheheh...

Ok dh temelalut....

Aku nk sharela, smlm aku msk udang msk lomak cili api. Aku mcm nk letak mcm2. Nk letak tauhu, tempe, carrot.. Dh mcm kuah lontong dh kn? Hahaha. I know. Tp aku suke rasa2 manis2 sayur2 tuh. Cmpo ngn cili padi, nenas n udang. Mantop. Tp nnti msti presentation mcm tak lengkap, sbb takdek soo hoon, tauhu kering, kuang kacang nasi impit. Kang tebayang2 lak...

So aku pn blend ramuan2 di bwah:

1. bwg merah bwg putih u mrh i lap u.
2. halia
3. kunyit
4. cili padi
5. cili ijau - ni rahsia terdahulu, tetibe test dlu cm best, dia tak pedas sgt, tp menambahkan good flavouring n color. hubby i loike it! ekekeke
6. carrot - rahsia terkini - lepas hubby mkn.. br aku bitau hihihi

cm besela masak pung pang pung pang kt dapo. Kemas dapo. Smbil kutip bj anak2 basuh bla bla bla.... Smbil firdaus buat homework. Hafiy dok kentut tutututututututu.... Busuk gile... Smbil hubby tambah menu menu sampingan lain melalui sms.... Smbil watchout jam, sbb takot telepas magreb... smbil firdaus main gunting dan tepotong tgn.. Adoi sgt mencabar jiwa dan nurani ku.. uhuk uhuk....

aku tanak yg aku blend tu lebih sejam. Means aku start tanak kul 630. Kehulu kehilir kaco2 skit. Aku tgk kul 745 br aku letak bahan2 lain. Sbb aku nk ilangkan pedas cili padi tu. Aku letak takla byk dlm 6 je. tp pedas die. Masya Allah takleh mkn nnti....

Pstu aku letak la santan, garam, udang, nenas, oh bila dh hilang pedas tu aku letak daun kunyit n serai....... pstu br bhn2 lain...

skali aku ase. Masya Allah Sodap lah. ahahahahah.

Dh aku smyg sume, goreng tempe n tauhu, ikan... tak jd masuk tempe tauhu dlm msk lomak tuh kn.... so goreng je la.... pstu hubby pn balik..

die rasa, pstu die tegur kurang grm. Ltk garam n a touch of ajinomoto skit - ngelat skit. skit je. ehehehe

Pstu wallah..... mkn la kami sekeluarga...

aku tetibe tak lalu nk mkn udang tu. So aku mkn kuar, udang 1, nenas n ikan tauhu n tempe... pstu dh.......

The rest of the pot - hubby yg mkn....

So to say - the experiment is successfull - br aku ckp ngn hubby. I letak carrot dlm blend ingrediants td.

So bende dh masuk, takleh nk kate pe la.

Next time - carrot it is. :D

--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

Comments

AZREN said…
baca pn mcm sedaaappp je...
teringin nk try masakan yg complicated...
uit, apsal color font ko ni begini? sakit mato dennnn...

laki ko tak makan carrot kah?
Siti Fatimah said…
azren: ehehehe. i pn tingin nk msk laksa tp smpai skg tak buat2. hihi..

mimah: kaler font? bkn kaler font aku itam ke? ko nmpk kaler ape? huuhu.. ohya, encik kuyu tak mkn karot. huhu
misshannan said…
semangat ko masak eh....bagus...tula dilema aku ms mula2 pindah sini..tatau nk mkn luar kt mana...lama2 dah tau kedai mana sedap bagai....ada gak kedai mahai2 tak turun2 harga dia...yg aku plak..dok p ja kedai dia walhal dah tau mahai nak mampuih....mcm kena mandrem dah

Popular posts from this blog

Pulau Tioman

Use Tea Tree Oil To Combat Body Odor