Misi Jamuan Raya

Esok ada jamuan raya.. Gigih aku stuju nk masakkan kuah spageti since there's no taker. Byk borak je memasing. So aku xmo masuk golongan byk borak aku pn volunteer. Lgpn kuah spagethi versi aku mmg bole tahan sedap. Bg aku jgk sedap. Bg org lain aku tatau. Tp as long as en. Shahrun bleh trime. Kire ok la tu. en. Shahrun ni anti western skit. So kalu dia bleh makan n kategorized kn sbg sejenis hidangan. Maksudnya, kalu wt lunch dh mkn tu je, xde mntk nk mkn lain. Or dinner. Means dh ckp baik la tu. kalu dia tak kategorized kn as hidangan merasa la kejap lg kena masak nasik. Koh hohohoho...

Tu aku volunteer. Tapi org lain yg xbwk ape2. Diorg kene la berkhidmat sbg penghidang makanan nanti.. Aku kalu bab2 tu mmg plg sengal. Siap bosan plak. Kah kah kah. Tp kalu rumah sendiri. Aku lah penghidang dan pelayan setia. Sbb self esteem aku sgtlah low. Aku kn jenis mulut cabil. Hanya kwn2 rapat je tahan ngn mulut aku. Tu pn kekadang ada yg sentap. Huhuhu.. So i rather keep quite or talk less to my guests. Hehehe.. So be my guest. I'll be good. Heheheh.... Yolah tuuuu puii kata encik shahrun. Huhuhuhu...

So.. Being ambitious me. Aku pn memulakan langkah lepas magreb tadik. Potong2 bwg holand, capsicum, tomato n cendawan butang... En. Shahrun aku mntak gk dia tolong buatkan cili boh.. Yess bolognaise spagethi aku ada cili boh.. Malay style.. Kalu ikut awal2 aku berkecimpung dl proses buat spagethi siap ada kacang tanah kisar lagik. Tp aku x penah buatkan utk en. Shahrun yg ada kacang tanah kisar. Dia dgr aku citer pn dia dh ckp bluekk.. So i rather not go there.. Aku started letak cili ni cuba jaya ngn mak aku la.. Masa aku kecik2 dara sunti lg.. Masa zaman2 xde prego.. Tp sejak aku kawin, dh ader prego.. Aku adapt jela recipe sedia ada cmpo prego kecuali kacang tanah kisar.. And prego ni sgtlah convinient.. Basically, tambah bwg2 tomato bagai nk kasi ada kick jer.. Kalu xletak pn xpe sbb mmg dh ada bwg, tomato, oregano dlm prego.. So utk jamuan, actually aku plan nk bli bwg putih yg dh siap kopek.. Tp ada org tu ajak blk kampung lak. So xde la bwg putih. Xkuasa aku nk kopek.. Ini pn dh ambitious bebenar aku ase..

Pstu, lepas en. Shahrun siap kisar cili boh, dia tros masak cili tu. masak ngn minyak la.. I've always have my own plans n recipe.. But eventually he wins! Aku plan nk tumis capsicum+bwg holand+daging kisar smpai naik bau baru nk letak cili.. So dh tukar skit la care.. Cili dlu.. Tp turn out, better.. Sbb cili tu dh garing n well cooked so it tasted better. Byg kn kalu ikut plan aku.. Everything overcooked, and cili xckp garing. Disaster isn't it? Nasib baik en. Shahrun bg cadangan masak cili dlu.. Then cili dh masak masuk bwg+capsicum. Dh layu sume.Letak daging cincang. Then Letak tomato n cendawan..last skali letak prego. Tumis pakai olive oil plus minyak bese-sbb xckp lak ase olive oil aku yg ada dlm stok. Aku bli 2 botol prego, bwg, cendawan n tmato, capsicum aku claim balik la. Bkn wt untung pn. N mcm yg lain termasuk 1 botol prego, cili, minyak, oregano aku guna stok yg aku ada.. So aku amik skit kuah utk kitog makan dinner td. Aku ngn en. Shahrun je pn mkn kuah tu. anak2 xmo kuah. Mkn spagethi salut mayonaise je. Mayonaise+olive oil to avoid the spagethi getting dried.. Tp mmg x janji nk bwk mee spagethi pn. Mmg semata kuah je. Igt aku larat nk buat mee skali.. Mintak maap byk...

Aku buat ni sbb dh jnji.. Ekceli aku br kebah dr sakit. I was sicked since thursday.. Get off early to go to clinics n got mc on friday. The whole saturday m sunday ni.. Aku kuat2 kn jer diri aku.. Tp sbenanye tuhan jela yg tau.. Lgpn dh last minute. Brg pn aku dh bli. Kalu aku xmsk sume ni.. Sape nk mkn beg holand 1 plastik beg. Tomato n capsicum n cendawan sume? Stakat mk spagethi sebulan sekali pn susah? So aku pn buat la jgk.. En shahrun tgk aku xlarat dia pn byk kasik bantuan kemanusiaan.. Alhamdulillah...

Since 8 mcm tu aku berdiri.. Around 930 cmtu siap.. Tros aku ase sakit kt ari2 aku.... Xdela sakit sgt.. But enoughlah to warn me to sit.. Lepas duduk kejap.. Br aku bgn n had my dinner... Alhamdulillah.. Bleh trime la spagethi aku.. Hiihihi...en shahrun pn ckp ok.. Padahal sblm ni aku xpernah ltk tomato dgn byk(sb nk bykkan kuah), capsicum plus cendawan... So alhamdulillah dia bleh trime. Dia pn nk avoid have to masak nasik n fry some egg. Ehheeheh..

Now aku baring smbil update blog. Eksaited plak nk update diri aku yg ambitious tp byk keterbatasan buat masa ini... Hehehe..

Time kasih en. Shahrun.. Hikss

K bai

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Tioman

Azizah Mahzan