April 19, 2017

Kahwin..

Eh asyik cakap pasal kahwin je kan? Dah kenapa?

Mintak maaflah, isu kahwin memang asyik naik je sekarang. Mula-mula Jennifer Garner dan ex-husband, Ben Affleck. Lepas tu, Bratt Pitt dan Angelina Jolie. Lepas satu, satu.

Bebaru ni, Serina dan Salahudin (Gavin) plak. 7 tahun jugak dah diorang kahwin. But been separated for 1 and half years. Reason being, Serina tak mahu cerita, tapi thankfully the bapak memang tells everything, So macam tau jugak kenapa. 

Anyway, aku tak nak cakap pasal puncanya. Tapi, the bapak mentioned about Serina being bullied by the husband for years. And kalau baca dari apa yang the husband said pun, memang nampak la dia sangat ego, dan tak mengaku salah. Bukan aku biased, tapi tengok sendiri la apa the husband's said, "Dia keluar dari rumah, dan saya tak tahu apa-apa". What? Setahun setengah you dont know anything? Nampak sangat keegoan you yang melampau. Kalau you sayang your wife and your healthy family, you will ask your wife why. If you want to fix things, you will know why. Maybe, you will say something like, "Me and my wife has been discussing, to know the root cause of our issues, and trying our best to mend it". Baru nampak honest, and nampak bertanggungjawab. Ini bila ko jawab kau tak tahu. Habislah. Ko memang pembuli! Tak ambil peduli!

Dalam rumahtangga ni, semuanya about komitmen. Bukan pasal suami bayar semua expences dalam rumah and fikir semua ok. Semua tanggungjawab telah diselesaikan. Memang tak pernah selesai urusan rumahtangga, sampailah masing-masing dah tak bernyawa lagi.

Ye betul, semua ni jodoh. Bergantung kepada jodoh. Baik macam mana pun kalau dah tak ada jodoh nak buat macam mana.

Tapi bila cakap pasal komitmen. Sejauh mana kita komited dengan hubungan kita tu, boleh juga jadi batu tanda sama ada jodoh kita ini boleh berpanjangan atau tidak.

Memang, ada je rumahtangga yang berkekalan. Walau pun, suami pembuli, kedekut tak bertempat, pukul isteri, balacikan isteri, duduk terbongkang, yet expect isteri settlekan semua. Tapi padanlah muka, dapat isteri yang melawan, tak sayang suami, tak suka duduk rumah, bencikan suami, tak habis-habis halau semua keluar. Salah siapa???

Soal pada diri sendiri.

Do i love my wife?
Do i love her good enough to make her love me back?
What should i do to make my marriage stays?
What should i do to show my love to my wife?
What should i do to make this home we have been living together as heaven on earth rather than hell?

I love my wife, my children, my family but have i reflected enough of my love to what i have been doing right now?
Am i showing my selfishness rather than my love to my family?
Am i a bastard living in an innocent man?

Do i want to die, having my family crying of reliefness rather that crying because they are going to miss me? 
Are they going to miss me? 
Are they going to cheer for my money?

Do i deserve to be loved?


Selfishness kills you. No matter how well you think you have brought your family. Or so you think you are the one bringing your family to success. Or so you think each and everyone of them successful? Well, you should think again.

Are they successful?




--
Regards,
Siti Fatimah Khairiah M Amin

0 Did my team member said anything?: